“Sinemasız kent”te film festivali

Mardin’de sinema salonu olmamasına karşın iki yıldır yapılan film festivali, bu yıl 100 kişilik bir salona kavuşulmasıyla boyutlanacak…

soL (HABER MERKEZİ) 70'li yıllarda yazlık ve kışlık dört sineması bulunan Mardin, mali sorunlar nedeniyle bu salonlarını kaybetmesi, daha sonraki denemelerin de aynı akıbete uğramasıyla, uzun zamandır "sinemasız kent" diye anılır olmuştu. Ama, bu koşullarda da, 2006'da Senaryo Yazarları Derneği'yle birlikte, konferanslar, atölye çalışmalarıyla, senaryo yazımını teşvik etmeye yönelik etkinliklerle, Mardin Müzesi'nin terasında "açıkhava sineması" yaratarak, ya da Mardin Halkevi'nin salonu kullanılarak, film gösterimleriyle, SineMardin festivali düzenlenmiş, 2007'de de ikincisi yapılmıştı.

Bu yıl, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Mardin Belediyesi'nin katkılarıyla, belediyeye ait bir toplantı salonu düzenlenerek, 100 kişilik bir sinema salonuna çevriliyor.

Mardin Belediye Başkan Yardımcısı Deniz Beşeng, son iki yıldır kentte sinema salonu olmamasına rağmen sponsorların katkısıyla yerel inisiyatif olarak başlayan SineMardin Film Festivali'nin, ana çatısı senaryo olan tek film festivali niteliğini taşıdığını belirterek, 100 kişilik yeni sinema salonunun 21 Haziran'daki gösterimlere yetiştirileceğini söyledi.

25 uzun metrajlı film
20-24 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek festivalin bu yılki konusu "Kadın". Bu nedenle kadın yönetmen, senarist ve yapımcıların filmlerine yer verilecek. Festivalin açılışı, yönetmenliğini Ceyda Aslı Kılıçkıran'ın yaptığı "Kilit" adlı filmin Türkiye galasıyla, Kasımiye Medresesi'nde gerçekleştirilecek.

Festivalde sunulacak 25 uzun metrajlı film ve belgeselin arasında, Alexander Sokurov'un "Alexandra", Julian Schnabel'in "Kelebek ve Dalgıç", Emir Kusturica'nın "Bana Söz Ver", Hou Hsiao-Hsien'in "Kırmızı Balonun Yolculuğu", Michael Haneke'nin "Ölümcül Oyunlar", Vincent Paronnaud'un "Persepolis", Selma Köksal'ın "Fikret Bey" ve Handan İpekçi'nin "Saklı Yüzler" yapıtları var.

Mustafa Altıoklar'ın "Beyza'nın Kadınları", Feride Çiçekoğlu'nun "Parmaklıklar Ardında", Işıl Özgentürk'ün "Seni Seviyorum Rosa", Neşe Çehiz'in "Dizi", Handan İpekçi'nin "Saklı Yüzler", Kubilay Tuncer'in "Mutluluk" ve Yüksel Aksu'nun "Dondurmam Gaymak" adlı filmlerinin gösterimlerden sonra, yönetmenler, film çözümleme atölyelerinde gençlerle bir araya gelecek.

Festival kapsamında Pakistanlı sanatçı Mansoora Hasan'ın "911" ve "The Bound Project" isimli video çalışmaları ve görselleri ile Mardinli fotoğraf sanatçısı Selmet Gürel'in sergisi de 20-27 Haziran'da Kasımiye Medresesi'nde yer alacak.

Film platosu olarak Mardin
Mardin'de senaryo üretimini özendirmeyi amaçlayan festival kapsamında, 21-22 Haziran tarihlerinde, "Film Platosu Olarak Mardin" başlıklı bir konferans da düzenlenecek.