Saraybosna’da festival başlıyor

15-23 Ağustos tarihleri arasında düzenlenen Saraybosna Film Festivali’nde “Sonbahar”, “Nokta”, “Gitmek” ve “Tatil Kitabı”nın yanı sıra olaylı film “Hadisa’da Savaş” da yer alıyor.

soL (HABER MERKEZİ) Bu yıl 14'üncüsü düzenlenecek Saraybosna Film Festivali, Bosnalı ünlü yönetmen Aida Begiç'in son filmi "Kar" ile açılıyor. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 16 ülkeden 174 film 9 sinema salonunda sinemaseverlerle buluşacak. 32 ülkeden toplam 600 basın mensubu festivali takip edecek. Geçen yılki festivalde toplam 100 bin kişi salonları doldurmuştu.

Festival, uzun metrajlı film, kısa film ve belgesel dallarında yapılacak yarışma bölümlerinin yanı sıra, Doğu Avrupa sinemasına odaklanan "In Focus", Panorama, Yeni Akımlar, Ustalara Saygı, Çocuklara Özel, Geceyarısı Buluşmaları ve Katrin Cartlidge Fonu bölümlerinden oluşuyor.

Festivalde Türkiye adı sıkça geçiyor
Türkiye, festivalin programından jürisine kadar pek çok yerde adını duyuruyor. Başkanlığını Cannes Film Festivali'nde "3 Maymun" ile ödül alan yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın üstlendiği jüride, İngiliz yönetmen Hugh Hudson, Hırvat sinema oyuncusu Marija &Scaroncaričič, Alman film pazarlama şirketinin yöneticisi Michael Weber ve Taormina Film Festivali Sanat Yönetmeni Deborah Young bulunuyor.

Festivalin yarışma bölümlerinde genç yönetmen Özcan Alper'in hayata dönüş operasyonunun sonrasını anlatan ve bu yıl Adana Altın Koza Film Festivali'nde en iyi film ödülünü alan ilk uzun metraj filmi "Sonbahar", Derviş Zaim'in hat sanatından ilham alarak çektiği, tarih üçlemesindeki son halkası "Nokta" ve Hüseyin Karabey'in ilk filmi olan, temeli gerçek bir aşk hikayesine dayanan "Gitmek" büyük ödül için yarışacak. In Focus bölümünde de Seyfi Teoman'ın 2008 Berlin Film Festivali'nde gösterilen ödüllü filmi "Tatil Kitabı" yarışıyor. Geçen yılki festivalde, "Heart of Sarajevo" (Saraybosna'nın Kalbi) bölümünde en iyi film ödülünü yönetmen Özer Kızıltan'ın 2006 yapımı filmi "Takva" almıştı. Ülkemizde de gösterilen, yönetmen Nick Broomfield'ın "Hadisa'da Savaş" filmi Panorama bölümünün programında yer alıyor.