'Sansürsüz' sansürledi mi tam sansürler!

Haber Portalı "Sansürsüz", deneyimli gazeteci Rahmi Yıldırım'ın yazılarını sansürlemenin ötesinde, yazıları tamamen ortadan kaldırdı. ATV'nin Anchorman'i Kozluklu yönetimindeki site, Yıldırım'ın TCK 301'inci maddeden yargılandığı yazıyı da sildi.

soL (HABER MERKEZİ) Daha önce Varlık Özmenek, Metin Aksoy ve Hasan Uysal'ın yazılarının silindiği ATV'nin ana haber bülteni sunucusu Fuat Kozluklu yönetimindeki haber portalı Sansürsüz'den, ağır eleştirilerle ayrılan Rahmi Yıldırım'ın da yazıları silindi.

TCK 301'den beraat eden ilk gazeteci olan Rahmi Yıldırım, yargılandığı davanın savcı tarafından temyiz edilmesi sonucunda, davanın halen görülürken, dava konusu yazının bile siteden silinmesini, okuyucunun ve meslek etiğine duyarlı gazetecilerin takdirine bıraktığını açıkladı.

Son yapılan 22 Temmuz 2007 genel seçimlerinde TKP listelerinden Ankara Milletvekili Adayı ve Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde öğretim elemanı olan deneyimli gazeteci Rahmi Yıldırım, "Sansürsüz'deki "İş Bilenin Kılıç Kuşananın' başlıklı yazısında 'Paşalar sermaye düzeninin koruyucusudur' dediği için TCK 301'inci maddeden yargılanmıştı.

Medya etiği "hoyratça çiğneniyor"
Rahmi Yıldırım "sendika.org" sitesinin konuyla ilgili sorularını yanıtlarken, "Gönüllü yazarın gönülsüz yazısı" başlıklı son bir yazı yazarak, eleştirilerde bulunduğunu ve siteden ayrıldığını hatırlattı. Yıldırım, yazılarının siteden silinmesinden üzüntü duyduğunu ifade ederken, medya etiğinin en temel ilkelerinin "hoyratça çiğnendiğini", internet gazeteciliğinde ise etik değerlerin neredeyse hiç önem taşımadığını vurguladı.

Kütüphane neyse, internet arşivi de o
Rahmi Yıldırım, sansürün salt bir yazı ve haberin yayımının önlenmesi olmadığını, okuyucunun ve izleyicinin arşivdeki yazı ve habere erişiminin önlenmesinin de sansür olduğunu belirtti. İnteraktif katılıma olanak vermesi nedeniyle internet gazeteciliğinde arşivin erişilebilir olmasının daha büyük önem taşıdığını ifade eden Yıldırım, "Nasıl ki, okuyucu, kütüphanelerde ya da gazete merkezlerinde basılı gazetenin eski sayılarına ulaşabiliyorsa, internet gazetesinde de arşive erişebilmelidir. Bu okuyucunun hakkıdır" diye konuştu.

Kozluk'lu ruhunu satarken Rahmi Yıldırım'dan da kurtulmak istemiş
Rahmi Yıldırım, yazılarının sansürsüz arşivinden silinmesinin bir nedeni olarak Fuat Kozluklu'nun iktidar yanlısı olarak belirtilen kanallarda işe başlamasını işaret etti. Kozluklu'nun Kanal 24'te uzman sunucu olarak çalıştıktan sonra Çalık Grubu bünyesindeki ATV'ye ana haber bülteni anchormanı olarak transfer edildiğini hatırlatan Yıldırım, Fuat Kozluklu'nun Cihan Haber Dergisi'ne verdiği mülakatta, "Hep denilir ki, 'gazeteci olacaksan Abdi İpekçi, Nezih Demirkent ve Çetin Emeç gibi olacaksın'. Ben de diyorum ki günümüzde Sedat Ergin, Ekrem Dumanlı ve Mustafa Karaalioğlu gazeteciliği konuşulmalı..." dediğine dikkat çekti.

Yıldırım, yazılarının siteden kaldırılması üzerine Fuat Kozluklu'yla e-mail yoluyla tartıştığını, Kozluklu'nun "Ben uzun zamandır sen ve senin gibi birkaç sözde aydını yaşamıma aldığım için duyduğum pişmanlıktan kurtulmaya çalışıyorum... İziniz kalmasın istiyorum yaşamımda... Site benim ve artık dilediğime yazma olanağı veririm, dilediğime de vermem..." diye karşılık verdiğini bildirdi. Yıldırım Kozluklu'nun, kendisinin 12 Eylül'deki davasına atıfta bulunarak "Kim bilir hangi hainliğin oldu bu güzelim vatana da seni 5 yıl yatırdılar" dediğini sözlerine ekledi.