"Saldırı altındaki sanat"

"Son Kumsal" filminin yönetmenleri ve sanat örgütlerinin temsilcileri, "Neo-liberal ve Gerici Saldırı Altındaki Sanat" başlıklı tartışmada buluşuyor.

soL (HABER MERKEZİ) Son Kumsal belgesel filminin gösterimi sırasında İnebolu'da yaşananlar, AKP'nin sanata karşı tavrının ve yasakçı uygulamalarının tartışılacağı bir panele konu oluyor. 30 Ağustos Cumartesi günü (yarın) saat 19.30'da, Nazım Hikmet Kültür Merkezi bahçesinde düzenlenecek "Neo-liberal ve Gerici Saldırı Altındaki Sanat" başlıklı tartışmaya, filmin yönetmenleri Rüya Arzu Köksal ve Aydın Kudu'nun yanı sıra, şair Kemal Özer, şair ve yazar Nihat Behram, PEN Türkiye Merkezi üyesi yazar Leyla Erbil, Belgesel Sinemacılar Birliği (BSB) hukuk danışmanı avukat Burhan Gün, sanatçı Orhan Aydın ve NHKM Sinema Topluluğu adına Çağrı Kınıkoğlu katılacaklar.

22 Temmuz'da, Karadeniz Sahil Otobanı projesini konu alan "Son Kumsal" belgeselinin İnebolu'daki gösterimi sırasında, AKP'li Belediye Başkanı İdris Güleç, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın eleştirildiği gerekçesiyle gösterimi yarıda kesmiş ve belgeselin yönetmenlerinden İnebolu'yu terk etmelerini istemişti. Güleç, Erdoğan'ın sahil yolunun yapımı öncesindeki açılış konuşmasının ardından dağı delen greyderlerin gösterilmesini, Başbakan'a hakaret saymıştı.

AKP'nin sanatı kuşatmasına karşı...
NHKM tarafından yapılan yazılı açıklamada, AKP'nin kültür sanat alanındaki saldırılarının sanatçıların sabrını taşırdığı, bir araya gelecek sanatçı ve yazarların, kimi yerel festivallerde AKP'li belediye başkanlarınca "taciz edilen" sanatçılardan, Frankfurt Kitap Fuarı'nın AKP şovuna dönüştürülmesi girişimlerine, sahne yıkımları ve kitap toplatmalardan, sanatın sermaye tarafından kuşatılmasına kadar bir dizi başlığı tartışmaya açacakları belirtildi.

"Son Kumsal, yaygın tanımıyla 'politik' bir belgesel değil. Ama öyle bir dönemden geçiyoruz ki, yaşamı savunmak, muhalif bir politik söyleme kapıyı ardına kadar açmaya başladı. Doğal çevrenin piyasa tarafından tahrip edilmesinin Karadeniz Sahil Yolu ekseninde ödenen insani/toplumsal bedellerine kamerasını çeviren 'Son Kumsal' ekibi de, bu insani duyarlılık ve sorumlulukla hareket ederek yola çıktıklarında, o piyasacı-gerici güruhu filmlerinin karşısına dikilmiş buldular. 22 Temmuz akşamı İnebolu'da yaşanan olay, AKP'li belediye başkanlarının tahammülsüzlüğünün ve keyfi uygulamalarının son örneği oldu" denilen açıklamada, bu olayın ne ilk ne son olduğu vurgulandı. "Sanatçılar bu toplumda uzun süredir hakarete uğruyor, parayla terbiye edilmeye çalışılıyor, toplumsal sorumluluklarından alıkonuyor. Bu son olmayacak dedik. Ta ki sanatçılar ve izleyiciler, bir araya gelip, bu sorunu aşmanın yollarını döşeyene kadar. NHKM olarak, bu sorunun aşılabilmesinin yolunun, neo-liberalizme ve gericiliğe karşı bir ortak akıl ve mücadele inşa etmekten geçtiğini düşünüyoruz. Bu nedenle, belediye başkanının yasak koyduğu 'Son Kumsal' filmine gösterim olanağı vermenin ve ekibine destek olmanın sorumluluğumuz olduğunu düşünüyoruz."

"Son Kumsal" NHKM'de gösterilecek
Yönetmenliğini Rüya Arzu Köksal ve görüntü yönetmenliğini Aydın Kudu'nun yaptığı "Son Kumsal" belgeseli, yapılacak tartışmanın ardından saat 21.00'de NHKM bahçesinde gösterilecek.

Tartışma ve gösterim için adres:

Nâzım Hikmet Kültür Merkezi
Ali Suavi Sokak (Sanatçılar Sokağı) No:7, Bahariye, Kadıköy / Tel: 0216 414 22 39