"Sakıncalı Piyade" oyununa AKP engeli!

Su Gösteri Sanatları Sahnesi tarafından sahnelenen "Sakıncalı Piyade" oyununun 30 Temmuz'da yapılacak gösterimi, AKP'li Aliağa Belediyesi tarafından engellendi.

soL (HABER MERKEZİ) "Sakıncalı Piyade" oyununu sahnelemek üzere, Su Gösteri Sanatları Sahnesi tarafından, AKP'li Aliağa Belediyesi'ne ait olan Açık Hava Tiyatrosu salonu için başvuru yapıldığında, sözlü olarak, 'uygundur' yanıtını veren belediye, oyuna üç gün kala gönderdiği faksla, 'salonun dolu olduğu' gerekçesiyle gösterimi engelledi.

Topluluğun, konuyla ilgili olarak, Su Gösteri Sanatları Sahnesi Genel Sanat Yönetmeni Orhan Aydın imzasıyla yayınladığı bildiride, şöyle denildi:

"Yaklaşık 15 gündür süreli bir biçimde çıkan gazete ilanlarını, ilçede yapılan tanıtım çalışmalarını hiçe sayan, Açık Hava Tiyatrosu'nun boş olmasına karşın dolu olduğunu söyleyen başkanlık, 'bu yasaklama değil, yasaklamak istesek, ilçemizdeki Uğur Mumcu Parkı'nın adını değiştirerek işe başlardık' gibi, artık alıştığımız bir takiyyeye sığınıyor.

"Bizler, 'Sakıncalı Piyade' oyununun tüm yaratıcıları olarak AKP iktidarının kültür sanat alanlarına yaklaşımının, yaşam hakkı tanımamak üstüne kurulu olduğunu biliyoruz.

"Yurdumuzun dört bir yanında yapılan Festival-Şenlik adı altındaki etkinliklerde AKP'li yerel yönetimlerin, sanatçılara karşı küstah, yasakçı ve tahammülsüz davranışlarına bir yenisinin eklendiğini düşünüyoruz.

"Aslında, AKP'li Aliağa Belediye Başkanlığı bir halt etmiştir.

"Bu halt, merkezi hükümetin sanat alanlarına bakışının da net bir ifadesidir.

"Daha iki gün önce AKP'li belediyelere yönelik olarak, 'sanatçılara karşı hoşgörülü olunuz' diyen Kültür Bakanı'nın söylediklerinin de bir önemi olmadığı, açıklamanın göstermelik olduğu anlaşılmıştır.

"Gösterimi salon verilmeyerek engellenen oyun 12 Mart hukukunun ne olduğunun, sıkıyönetim mahkemeleri sürecinin bu ülke halkına, aydınlarına ve yurtseverlerine neler yaşattığının bir belgesidir.

"Hem de, satırı satırına her bir sözcüğü mahkeme tutanaklarına geçen belgesidir.

"Bu yasaklama ile, AKP'nin, insanlığın yakın tarihine tanıklık edilmesine tahammül edemediği, bir kez daha anlaşılmaktadır.

"Susturulmaya çalışılan, bu ülkenin onuru olan yazarları, sanatçıları ve aydınlarıdır.

"Bizler, sanat ve sanatçı düşmanlığının tarihin karanlık sayfalarındaki o kara çöplükte yerini alacağına inanıyoruz.

"Boşunadır, gün gelecek bu devran bitecek. Yasakçı AKP gidecek, özgürlük ve eşitlik gelecek. Yaşasın Tiyatro!"