Portekiz’de Avante Festivali gerçekleşti

Portekiz Komünist Partisi’nin geleneksel Avante festivali, bu sene de 5-7 Eylül tarihleri arasında yüz binlerce insanın katılımıyla gerçekleşti.

soL (HABER MERKEZİ) Portekiz Komünist Partisi'nin 1976'dan bu yana düzenlediği festival, bu sene de coşkulu geçti. İsmini partinin yayın organı Avante'den alan festivale, her sene olduğu gibi bu sene de üç yüz bine yakın insan katıldı. Festival yalnızca Portekiz'in değil, Avrupa'nın da bu nitelikteki en büyük festivali olma özelliğine sahip.

Festival 3 gün boyunca beş farklı sahnede konserler, tiyatro, söyleşiler, kitap fuarı, spor etkinlikleri gibi birçok faaliyete sahne oldu. Portekiz ve başka ülkelerden birçok ünlü şarkıcının katıldığı festivaldeki gruplardan bazıları, ilk kez bu festivalde çıkarak ünlü olan gruplar. Festivalin tiyatro grubu Avanteatro da artık oldukça ünlü bir tiyatro grubu. Festivalde dünyanın birçok ülkesinden devrimci ve komünist partilerin standları vardı. Türkiye'den de Türkiye Komünist Partisi, standıyla festivaldeki yerini aldı.

Festival yılların birikimi
Diktatörlüğün yıkılmasından iki sene sonra, 1976'da başlatılan festival, bugüne gelene kadar emekle ve özveriyle dolu uzun bir yol katetmiş. İlk yıllarda Lizbon civarında çeşitli yerlerde kutlanan festival, bir süre sonra alan kiralayanların her türlü boykotuyla karşı karşıya kalmış. 1987 yılında bu durum sonucu festivalin kutlanamaması, partinin kitlesel bir bağış kampanyası başlatmasına yol açmış. Militan ve sempatizanlardan toplanan paralarla 1990 yılında, bu sene de festivalin kutlandığı Lizbon yakınındaki geniş alan satın alınmış. O yıldan beri alana her sene yeni şeyler ekleyen partinin emeği sonucu, bugün alan havuzlara, büyük bir parti okulu binasına, ço sayıda çevre düzenlemesine sahip güzel bir festival mekanı haline gelmiş.

Aynı zamanda her festivalin hazırlıkları, bir önceki festival biter bitmez başlıyor. Özellikle son üç ay boyunca alanın inşa edilmesi sürecinde binlerce militan gönüllü olarak çalışıyor. Festival boyunca sabaha karşı sokaklarda, ellerinde içkileri şarkı söyleyip şakalaşan işçi gruplarının "Üç aydır çalışıyoruz, bu gece kutladık artık" demeleri sık karşılaşılan sahnelerden.

Egemenler festivalden rahatsız
Elbette, festvale karşı şimdiye dek birçok zorluk da çıkarılmış. Daha önce "Bu tip musluklar [çevirmeli] AB standartlarına uygun değil, bunları dirsekle açılabilen musluklarla değiştirmelisiniz", "Çimlerin üzeinde yemek pişirilmez, hepsinin altına platform inşa etmelisiniz" gibi çeşitli bahanelerle festivali zorlamaya çalışan devlet, bu sene ise festivale karşı çok daha büyük bir adım atmış.

Yeni çıkarmaya çalıştıkları bir yasaya göre, siyasi partilerin etkinliklerinde kazandıkları paraların, devletin her partiye oy oranında verdiği maddi yardımdan düşülmesi öngörülüyor. Ancak, Portekiz'de böylesine bir etkinlik yapan tek parti Komünist Partisi. Partinin gündeminde bu sorun şu sıralar üst sıralarda yer alıyor. Ancak partililer, bir yandan festivalin keyfini yaşarken, diğer yandan da "Şimdiye kadar her şeyi denediler, her sene daha iyisini yapıyoruz. Yine deneyecekler, yine aşacağız" demekten geri durmuyorlar.