Petrol-İş'ten 'Sakıncalı Piyade' açıklaması

Petrol-İş Sendikası, İzmir Aliağa'da "salon dolu" gerekçesiyle gösterimi engellenen "Sakıncalı Piyade" oyunu için bir basın açıklaması yaparak, AKP'li belediyenin tavrını kınadı.

soL (HABER MERKEZİ) Su Gösteri Sanatları Sahnesi'nin Ege turnesi kapsamında 30 Temmuz akşamı Aliağa Açıkhava Tiyatrosu'nda sahneleyeceği, Uğur Mumcu'nun "Sakıncalı Piyade"si, AKP'li belediye tarafından "salon dolu" gerekçesiyle engellenmişti. Oynanmasına üç gün kala, durumu faks yoluyla bildiren Belediye Başkanlığı'na Petrol-İş Sendikası yaptığı bir açıklamayla tepki gösterdi.

Açıklamada, sendika ve demokratik kitle örgütleri olarak 400'e yakın bilet satıldığı, ancak, Belediye Başkanlığı'nın, mekân uygun olduğu halde "program dolu" bahanesiyle gösterimi engellediği belirtildi.

"İlçemizin kültür-sanat etkinlikleriyle anılmasını ve tanınmasını isteriz, oysa AKP'li Belediye Başkanı, Aliağa'yı tiyatro oyunlarının yasaklandığı, 'Emek Şenliklerinin' pop festivallerine dönüştürüldüğü bir yer yapmak istiyor" denilen açıklamada, "sendika olarak bunu sanatın ve sanatçının susturulmaya çalışılması olarak görüyoruz. Üstelik bu oyunun biletleri sendikamız tarafından üyelerimize ve Aliağa halkına satılmıştır. Belediye Başkanı ilçe halkına bu tür hizmetleri getirmek yerine, gelmiş olanları da engelleyerek, ilçe halkını mağdur etmiş, hem de Aliağa'nın hiç de hak etmediği bir şekilde anılmasına neden olmuştur. Sendika olarak AKP'li Belediye Başkanı'nın bu yasakçı durumunu şiddetle kınıyoruz" ifadesine yer verildi.

Sendika, işyeri temsilciliklerine astırdığı oyun afişinin üzerine, "Belediye izin vermediği için sahnelenememiştir" yazısını ekletti ve afişi indirtmedi.

8 Ağustos'ta NHKM'de

Aliağa Belediye Başkanlığı'nca engellenen "Sakıncalı Piyade" oyunu, 8 Ağustos Cuma akşamı, 21.00'de, Nâzım Hikmet Kültür Merkezi bahçesinde sahnelenecek.