PEN: Küba'yı kapitalizmin alternatifi görüyoruz

PEN’in yayınladığı “hapisteki ve mağdur gazeteciler” listesi, Jose Marti Küba Dostluk Derneği’nin tepkisini çekmişti. PEN Türkiye Başkanı Tarık Günersel, konuyu genel merkezle iletişim halinde incelediklerini söyledi.

soL (HABER MERKEZİ) D&uumlnyadaki t&uumlm &uumlyelerinden, 2009'a girerken hapiste veya mağdur olan yazarlara yeni yıl tebriği yazmalarını isteyen PEN, listede ağırlıklı olarak K&uumlba'da bulunan isimlere yer verince, Jose Marti K&uumlba Dostluk Derneği (JMKDD) tarafından yazılı bir a&ccedilıklamayla uyarılmıştı. PEN&rsquoin Londra&rsquodaki merkezi tarafından başlatılan &ccedilalışma ve aldığı tepkiler &uumlzerine bir a&ccedilıklama yapan PEN T&uumlrkiye Merkezi Başkanı Tarık G&uumlnersel, konuyu halen g&oumlr&uumlşmekte olduklarını s&oumlyledi.

soL: Bu listenin oluşumu ve karşılaştığınız tepki a&ccedilısından durumu değerlendirebilir misiniz?

Tarık G&uumlnersel: PEN bir edebiyat &oumlrg&uumlt&uuml, 1921&rsquode kuruldu ve esas olarak İkinci D&uumlnya savaşı sonrası genişledi. 105 &uumllkede, 145 merkezde &ccedilalışma y&uumlr&uumlt&uumlyor. &Oumlrg&uumlt&uumln belirli başlıklarda oluşturulmuş komiteler &uumlzerinden de &ccedileşitli faaliyetleri var. &ldquoHapisteki Yazarlar Komitesi&rdquo Sarah Whyatt direkt&oumlrl&uumlğ&uumlnde &ccedilalışmalar yapan komitelerden biri. Bu komite her yıl, hapisteki ve mağdur yazarların oluşturulan listesini bizlere g&oumlnderir. Bu yılki listeyi de inceledik ve K&uumlbalı gazetecilerin sayısının &ccedilokluğu bizim de dikkatimizi &ccedilekti.

Fidel Castro ve K&uumlba Devrimi&rsquone yaklaşımım ne olursa olsun, ki olumlu bir bakışa sahibim, bu listeyi herhangi bir şekilde sans&uumlrlemek ya da buradaki &uumlyelere iletmemek gibi bir durumum olamazdı. T&uumlm &uumlyelerin bu bilgiye ulaşma hakkı vardır elbette, Uluslararası PEN nasıl bir bilgiyi paylaşıyor diye. Diğer taraftan JMKDD&rsquonin konuyla ilgili gelen tepkisini de ben, komite direkt&oumlr&uuml Sarah Whyatt&rsquoa, Londra&rsquodaki merkeze ve Uluslararası Genel Sekretere de &ldquo&uumllkemizden bu şekilde tepkiler geliyor&rdquo diyerek ilettim. Bu kişilerin yazar olmaktan &ccedilok CIA&rsquonın finanse ettiği kişiler olduğu y&oumln&uumlndeki bilgiyi de ilettim. Ayrıca bir kez daha hassasiyetle bu gazetecilerin kimler olduğunu ve listede değişiklik yapılması gerekip gerekmediğini de sordum.

JMKDD a&ccedilıklamasındaki ilgi &ccedilekici noktalardan biri de sadece K&uumlba&rsquonın değil, ABD&rsquonin &ldquoşer ekseni&rdquo olarak tarif ettiği t&uumlm &uumllkelerin en başta bulunmasıydı. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bu akla gelebilir ama ben a&ccedilık&ccedilası o kanıda değilim. &Oumlyle olsa zaten PEN&rsquode olmazdım. &Ccedilin&rsquode Tianenmen Meydanı&rsquoyla ilgili şiir yazan Jini Tao (10 yıl hapse mahkum oldu) ve Burma&rsquoda diktat&oumlrl&uumlğe karşı &ccedilıkan Zargana&rsquoyı &uumlye yaptık. Elbette bunlar sembolik &uumlyelikler ama... PEN&rsquode farklı tandanstan &uumlyeler var. Genel olarak liberal eğilimli &uumlyeler bunlar, yani olumlu anlamıyla, Batılı anlamıyla. T&uumlrkiye&rsquode &uumlyelerimiz daha ziyade solda. Kendisini marksist olarak tarif eden ya da etmeyen &uumlyelerimiz de var. Ancak t&uumlm &uumllkelerde bu b&oumlyle değil. Farklı &uumllkelerde muhafazakar, milliyet&ccedili hatta şovenist diyebileceğimiz &uumlyeler olduğunu da ben şahsen biliyorum. Yurttaşlar ve aydınlar olarak bilgi edinmek maksadıyla bunu hassasiyetle sorduk yine de. Sonu&ccedilta PEN, Birleşmiş Milletler&rsquoin edebiyat alanındaki muadili hatta ondan da &uumlst&uumln yanları var bana g&oumlre.

PEN&rsquoin hassasiyetle &uumlzerinde durduğu noktalar var, enternasyonalizm, şiddet karşıtlığı, &uumlslup ve seviye konusundaki hassasiyetleri ve dil hakları konusunda &ccedilalışmaları var. PEN uluslararası alanda &oumlzg&uumlrleşme hareketinde &ccedilok &oumlnemli işler yaptı ve yapmaya da devam edecek. Bu y&uumlzden bu konu &ccedilok &oumlnemli. K&uumlba Devrimi&rsquoni kapitalizme alternatif olarak g&oumlren ve g&oumlsteren biri olarak bunu savunmak durumundayız ancak eleştirel yaklaşmaya da devam etmek gerekiyor diye d&uumlş&uumln&uumlyorum. Biz d&uumlnyayı olumlu y&oumlnde etkilemeye &ccedilalışıyoruz.