ÖSK’den, Anayasa’ya müdahale talebi

Özerk Sanat Konseyi, önümüzdeki döneme Türkiye Sanat Kurumu Yasası oluşturulması mücadelesinin damgasını vuracağını açıkladı.

soL (HABER MERKEZİ) Sinema, sahne sanatları, tasarım, müzik, plastik sanatlar, yazın ve disiplinler arası sanatın yaratıcı ve icracı örgütlerinin temsilcisi olan 76 sanat ve sanatçı örgütü ile 10 destekçi kuruluştan oluşan Özerk Sanat Konseyi (ÖSK), 2008-2009 dönemi Yürütme Kurulu'nun belirlendiği dönem toplantısında aldığı kararları, kamuoyuna sundu. Yürütme Kurulu imzasıyla gönderilen açıklamada, Özerk Sanat Konseyi'nin, Anayasa değişikliği tartışmalarının uzağında kalamayacağı belirtildi.

Türkiye Sanat Kurumu Yasası şarttır
AKP'nin sivil anayasa tartışmalarının hareketlilik kazandığı dönemde, 8 Ocak 2008 tarihinde ÖSK tarafından gerçekleştirilen "Anayasa ve Sanat" Panel-Forumu'nun sonuç belgesinde yer alan ifadenin hatırlatıldığı basın açıklamasında, "kuvvetler ayrılığı, yargı bağımsızlığı, düşünce özgürlüğü, laiklik gibi kavramlarla birlikte, çağdaş cumhuriyetimizin başta 'kültür ve sanat olmak üzere, demokrasi, insan ve yurttaşlık haklarıyla, ulusal birlik, barış ve bağımsızlığımızı oluşturan tüm kazanımlarının' bugün karşı karşıya olduğu tehlikelerden birinin de, Anayasa'nın 64. Maddesi'nin yok edilmesi girişimi olduğu gerçeğidir. Türkiye Sanat Kurumu düşüncesinin varlık nedeni olan 64. Madde, erki elinde bulunduranların birçok uygulamasından da anlaşıldığı üzere sanat ve kültüre yaklaşımı 'piyasacı ve sanat karşıtı' olarak nitelendirilebilecek mevcut iktidarca yeniden yapılandırılmak istenen Anayasa taslağında yer almamaktadır" denildi.

Açıklamada, sanatçıların tek ortak sesi olarak Özerk Sanat Konseyi'nin olası Anayasa değişikliği çalışmalarında taraf olması gerektiğinin altı çizilerek, sanat alanına kamu desteğinin tüm uygar dünya uygulamalarında olduğu gibi olmazsa olmaz bir koşul olduğu, sanat alanında özerk işleyişin ise yine uygar dünyada uygulandığı gibi bir zorunluluk olduğu belirtildi. ÖSK'nin basın açıklaması, "önümüzdeki günlerin Özerk Sanat Konseyi'nin Türkiye Sanat Kurumu Yasası oluşturma mücadelesi günleri olduğunu kamuoyuna ilan ederiz" sözleriyle sona erdi.

Özerk Sanat Konseyi'nin Ocak ayında düzenlediği "Anayasa ve Sanat" paneline çeşitli sanat örgütlerinin temsilcileri ile tiyatro, sinema, opera ve bale gibi sanat alanlarından çeşitli sanatçılar katılmıştı. http://arsiv.sol.org.tr/index.php?yazino=27547