Nihat Behram'dan AKP davetine ret!

Kültür Bakanlığı'nın Frankfurt Kitap Fuarı’na davetine bir tepki de şair-yazar Behram'dan geldi.

soL (HABER MERKEZİ) Gazetemize gönderdiği mektupta, "Kültür Bakanlığı'ndan aldığım bu davete yanıtımı, soL aracılığıyla kamuoyuna da duyurmayı uygun görüyorum" diyen Nihat Behram, Frankfurt Kitap Fuarı'nda Türkiye'yi AKP'nin Kültür Bakanı ve ekibinin temsil etmesinden derin üzüntü duyduğunu belirtti.

Benzer bir tepkiyi Leyla Erbil, Tahsin Yücel ve Kaan Arslanoğlu da vermiş ve daveti reddetmişlerdi.

Nihat Behram'ın mektubu şöyle:

"Yazarlık Onurumu Frankfurt'tan Sakınıyorum!

Frankfurt Kitap Fuarı nedeniyle, yetkililerce bana iletilen 3 Temmuz 2008 tarihli davet mektubu şöyledir:

'Sayın Nihat Behram,
Dünyanın en büyük kitap fuarı olan Frankfurt Kitap Fuarı, 2008 yılında onur konuğu olarak Türkiye'yi ağırlıyor. Ekim ayı ortasına kadar gerçekleştirilecek fuar öncesi ve esnasında çok sayıda etkinlik ile edebiyatımız tüm renklerini Avrupa'da sergileme olanağı bulacak. Bu kapsamda sizi de 17 Ekim Cuma günü Frankfurt'ta, Şinasi Dikmen Sahnesi'nde gerçekleşmesi planlanan 'Türk Şiiri Gecesi' etkinliğinde ağırlamak istiyoruz.

2008 Frankfurt Kitap Fuarı Onur Konuğu Türkiye Ulusal Yürütme Komitesi adına yaptığımız bu davete olumlu yanıt vermeniz halinde büyük memnuniyet duyacağız. Kültür Bakanlığı iki günlük konaklama ve uçuş gibi masraflarınızı karşılıyor. Bu konular ve vizeyle ilgili ayrıntılı bir resmi yazı cevabınızdan sonra, en kısa zamanda size iletilecektir.
Saygı ve selamlarımızla'

Aldığım bu davete yanıtımı, soL aracılığıyla kamuoyuna da duyurmayı uygun görüyorum.
Yanıtım şöyledir:

Sayın Yetkili,
Davet etme nezaketinize teşekkür ediyorum. Dünya ve insanlık kültürünün derin bir beşiği olan Türkiye'nin Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı'nda Onur Konuğu seçilmesine tabii ki seviniyorum. Fakat bu sevincimi kıran nedenler var. İlkin, değişik kültürler, inanç ve dillerin beşiği olan yurdumun hak ettiği biçimde temsil edilemeyecek olması bu nedenlerin en önemlisidir. Dahası, bugünkü Kültür Bakanı ve ekibinin Türkiye'yi temsil edecek olmasından derin üzüntü duyuyorum. Almanca'da yayımlanan kitaplarım nedeniyle söz konusu fuara değişik zamanlarda özgür irademle katıldım. Söz konusu kentte ise devrimci-demokrat kuruluşların etkinliklerinde aynı iradeyle defalarca bulundum. Bu irade Türkiye'yi temsil etmede taşıdığım düşünce ve duygumun özünü oluşturur. Bu düşünce ve duygu, söz konusu fuara bu davetle gitmekten yazarlık onurumu sakınmamın da ifadesidir. Adımı 'davetliler' listesinden silmenizi rica ediyorum.

Dilerim her şey Türkiye ve onun mazlum emekçi halkı için ilerleyen yıllarda daha aydınlık olur...
Nihat Behram"