NHKM'de Nazım-Brecht günleri devam ediyor

Ölümünün 46. yıldönümünde Nazım Hikmet adına düzenlenen Nazım-Brecht günleri çeşitli etkinliklerle sürüyor.

soL (HABER MERKEZİ) Nazım-Brecht günleri kapsamında dün, Erman Bostan'ın sunumuyla "Brecht'in Tiyatro için "Küçük Organon"u" adlı bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşide Brecht'in "Küçük Organon" ve "Hurda Alımı" isimli eserleri eşliğinde, sanatçının tiyatro anlayışı tartışıldı. Etkinlikte Brecht'in "yabancılaştırma estetiği" kuramıyla birlikte, izleyicinin sanatsal üretimin parçası olması nın gerekliliği vurgulandı.

Etkinlik sonrasında görüşünü aldığımız Erman Bostan Brecht estetiğinin güncelliğine dair şunları söyledi:

"Brecht'in tiyatro özelinde geliştirdiği formun özü, sanatçı duyarlılığı ve ahlakı, sanatçının eserini oluştururken izleyiciyi üretken bir tutum almaya kışkırtan yönelimi hala geçerliliğini koruyor. Brecht'in yaşadığı ve ürettiği çağdan farklı bir yüzyıldayız. Toplumsal ilişkilerimiz çok daha karmaşıklaştı, sanal teknolojiler çağında yaşıyoruz ve yabancılaşma aşırı boyutlara ulaştı. Tabii ki Brecht estetiği de tüm diğer sanatsal formlar gibi canlılığını korumak zorunda. Herşeyden önce kendi poetikasındaki "izleyici" vurgusu gereği böyle olmak zorunda. Biz sanatçılara düşen de, tıpkı Nazım gibi, Brecht gibi topluma karşı sorumluluk duygusu taşımak ve sanatı kendi kapalı evreninden çıkarıp kitlelerle üretken-eleştirel bir buluşma sağlanması için çabalamak."

Erman Bostan'ın sunumunu, şair Kemal Özer'in "Nazım ve Brecht şiirinde Siyasi Duyarlılık" isimli sunumu takip etti. Kemal Özer, kendi üretim sürecine Nazım ve Brecht şiirinin sunduğu katkıyı vurgularken, bu şairlerin ortak özellikleri olan evrensellik, öğreticilik, biçimsel ve izleksel zenginlik gibi kavramlara değindi. Sunumunu, anlattıklarını örneklendiren birer Nazım ve Brecht şiiri okuyarak sonlandırdı.