Nasreddin Hoca Karikatür Yarışması sonuçlandı

Karikatürcüler Derneği'nin düzenlediği ve uluslararası karikatür yarışmalarının en önemlilerinden biri olan Nasreddin Hoca Karikatür Yarışması'nda ödüller sahiplerini buldu.

soL (HABER MERKEZİ) Bu yıl "Bir Karikatür, Orijinal Karikatür, Mükemmel Karikatür" sloganıyla düzenlenen 28. Nasreddin Hoca Karikatür Yarışması'nda büyük ödül Endonezyalı sanatçı Arif Sutristanto'nun oldu. Yarışmada büyük ödülü alan yarışmacıya 3 bin, başarı ödüllerini alan dört yarışmacıya 750'şer dolar para ödülü verilirken, çeşitli kuruluşlar, dernek, gazete, sanat dergileri, sendika, ajans ve kişiler adına da özel ödüller sahiplerini buldu.

8 Ağustos günü İstanbul Karikatür ve Mizah Müzesi'nde toplanan ve Turhan Selçuk, Tonguç Yaşar, Metin Peker, Kadir Doğruer, Muhittin Köroğlu, Gürbüz Doğan Ekşioğlu, Prof. Dr. Nazan Erkmen (Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı), Tomas Roriguez Zayas (Küba Halk Cumhuriyeti), Leng Mu (Çin Halk Cumhuriyeti), Paola Dalponte (İtalya), Luiz Carlos Fernandes (Brezilya) ve Cheong San Lim'in (Güney Kore) oluşturduğu jürinin değerlendirmesinde büyük ödülü Endonezya'dan Arif Sutristanto kazandı. Başarı ödüllerine ise Türkiye'den Musa Gümüş, İtalya'dan Agim Sulaj, İran'dan Shahrokh Heidari ve İtalya'dan Alessandro Gatto sahip oldular.

Ayrıca, Nasrettin Hoca Özel Ödülü'nü Türkiye'den Serdar Günbilen ve Ertan Sertöz Karikatürcüler Derneği Özel Ödülü'nü Polonya'dan Grzegorz Szumovski Jüri Özel Ödülü'nü Bulgaristan'dan Milko Dikov Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü'nü Türkiye'den İsmet Lokman aldılar. Yarışmaya katılan eserler İstanbul'dan sonra Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Trabzon gibi Türkiye'nin büyük kentlerinde de sergilenecek.

Güldüren adamın düşündüren çizgileri...
İlki 1973'te Akşehir Nasreddin Hoca şenlikleri kapsamında genç karikatürcüler arasında yapılan ve hemen ertesi yıldan itibaren uluslararası düzeyde sürdürülen yarışmada, ilk büyük ödülü, Franco faşizminden kaçan ve Paris'te mülteci olarak yaşayan karikatürist Vazquez De Solo, başarı ödüllerini Bulgaristan'dan Milko Dikov, Türkiye'den Mehmet Sönmez ve Tonguç Yaşar, Yugoslavya'dan Stajkovic Dragoljup ve Bulgaristan'dan Stojan Hristov almışlardı.
Bugüne kadar büyük ödülü Ispanyol, Fransız, Macar, Yugoslav, İranlı, Romen, Bulgar, Makedon, İsrailli, Rus, Çinli ve birçok Türkiyeli sanatçının kazandığı yarışma, dış basında da büyük ilgi görüyor.

12 Eylül 1980 darbesiyle derneklerin kapatılması sonucu yarışmaya sekiz yıl ara verilmişti. 1988'de yeniden başlatılan yarışma, Akşehir'de açılan sergi ve ödül töreni sırasında ulaşım ve konaklama zorluğu gibi çeşitli nedenlerle 1995 yılından bu yana Karikatürcüler Derneği tarafından İstanbul'da düzenlenmeye başladı.