Munzur Festivali'nde program yoğun

8. Munzur Kültür ve Doğa Festivali 31 Temmuz'da Munzur'da başlayacak. Festivalde Tunceli'ye bağlı Pertek, Mazgirt, Ovacık ve Hozat'ta da çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

soL (HABER MERKEZİ) "Gelin canlar bir olalım, Munzur'a semah duralım" başlığıyla duyurulan Festival, 31 Temmuz-3 Ağustos tarihleri arasında düzenleniyor. Tunceli ili ve bağlı ilçe belediyeleri başta olmak üzere Tunceli Dernekleri Federasyonu'nun (TUDEF) öncülüğünde düzenlenen festivalin programı bir hayli dolu.

Munzur Festivali Programı

31 Temmuz Perşembe
Festivalde ilk gün sabah saat 10.00'da Ankara'dan gelen bisikletçiler karşılanacak ve 13.00'de Festival meşalesi yakılacak. Tunceli Belediye Başkanı Songül Erol Abdil, Tunceli Milletvekilleri ve Tunceli Valisi Mustafa Yaman'ın açılış konuşmalarından sonra Varvara Halk Dansları, GKM Semah Grubu, Kibar Aslan ve Mehmet Atlı'nın katılacağı dinletiyle etkinliklere devam edilecek. Resim, heykel ve el sanatları eserlerinin yanı sıra Hasankeyfi Yaşatma Girişimi'nin "Hasankeyf Munzur'a Akıyor" ve Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi'nin "İşgal İstanbul'u Mayıs 2008" fotoğraf sergilerinin açılışları da yapılacak. Festivalin ilk günü Seyit Rıza anısına Şehir Stadyumu'nda düzenlenen konserle sona eriyor. Konserde Dersimli Yerel Sanatçılar Topluluğu, Vardiya Müzik Grubu, Ayfer Düzdaş ve İlkay Akaya sahne alacak.

1 Ağustos Cuma
Saat 10.00'da başlayacak olan "Anayasa ve Demokratikleşme" konulu panele DTP Grup Başkanvekili Av.Selahattin Demirtaş, Gazeteci-Yazar Yıldız İrmek, Kayıplara Karşı Uluslararası Komite(ICAD)Türkiye Sözcüsü Av.Özlem Gümüştaş, Prof.Dr.Mithat Sancar (A.Ü Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi) ve Av.Taylan Tanay (Halkın Hukuk Bürosu) katılıyor.

Festivalin ikinci gününde ayrıca Dicle-Fırat Kültür Sanat Merkezi Modern Dans Grubu'nun "Derw&ecircş&ecirc Evdî" adlı dans gösterisi, yönetmen Buket Aydın'ın "Frik Dede" adlı belgeselinin gösterimi, şair Hicri İzgören'den şiir dinletisi de yer alıyor.

Saat 16.00'da ''Kadın Toplum ve Siyaset'' konulu panel yapılacak. Panele Sebahat Tuncel (DTP İstanbul Milletvekili), Nuray Sancar (Yazar), Cihan Kaplan (Halk Kültür Merkezleri Dönem Sözcüsü) ve Nurten Karataş (Devrimci Kadın Hareketi Sözcüsü) katılacaklar. Panelin ardından GKM Tiyatro Grubu'nun "Munzur" adlı oyunu ve Mehmet Uzun anısına düzenlenen konserle gece son bulacak. Konserde Latina/GKM Müzik Grubu, Ozan Rençber, Erdal Bayrakoğlu, Agir&ecirc Jiyan ve Efkan Şeşen sahne alıyor.

2 Ağustos Cumartesi
"Barajlar Siyanürle Altın Ayrıştırma ve Munzur: Alternatif Enerji Kaynakları" paneliyle başlayacak etkinliklere Yahya Menekşe Anısına, Mehmet Hatman'ın "13 Gule" adlı belgeselinin gösterimiyle devam edilecek. Tiyatro İmge'nin "Bir Anarşistin Kaza Sonucu Ölümü" adlı oyunu saat 14.00'da başlıyor. "Türkiye'de Alevilik" başlıklı söyleşi de saat 16.00'dan itibaren izlenebilir. Söyleşiye Ergin Doğru (Özgür Demokratik Alevi Hareketi Dönem Sözcüsü), Ali Balkız (Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı), Doğan Munzuroğlu (Yazar-Şair), Ali Kenanoğlu (Hubyar Alevi Kültür Derneği Başkanı) ve Hıdır Temel (AABF 2.Başkanı-Araştırmacı) katılıyorlar. Festivalin üçüncü günü, Ahmet Arif anısına düzenlenen ve Metin Kahraman, Mahabad, Grup Munzur ile Ferhat Tunç&ampWenzel'in katıldığı konserle sona erecek.

3 Ağustos Pazar
Festivalin son günü "Dil ve İnsan" paneliyle başlayacak. Dr.Ali Rıza Arslan (TUDEF), Elif Akgül Ateş (Eğitim-Sen Eski MYK Üyesi), Ramazan Pertev (Psikolog) ve Alaaddin Dinçer'in (Eğitim-Sen Eski Genel Başkanı) katıldığı panelin ardından yönetmen Caner Canerik'in "Pırdesur" belgeseli gösterilecek. Hasankeyfi Yaşatma Girişimi&ampMunzur Koruma Kurulu ve TUDEF'in düzenlediği "Suyuma Dokunma, Suyun Ticarileştirilmesine Hayır" paneli saat 14.00'de başlıyor.
Dersim Kültür Derneği Tiyatro Grubu'nun "Umut" adlı oyunu ve Berken Bereh-Nesimi Aday'dan şiir dinletisi günün diğer etkinlikleri arasında yer alıyor. Saat 16.00'dan itibaren "Dersimliler Dersim'in Sorunlarını Tartışıyor" paneli başlayacak. Panele Songül Erol Abdil (Tunceli Belediye Başkanı), Av.Barış Yıldırım (İHD Tunceli Temsilcisi), Hıdır Belice (Tunceli Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı) ve Av.Özgür Ulaş Kaplan (Tunceli Barosu Başkanı) katılacak.

Munzur Festivali'nin ilçe merkezindeki etkinlikleri saat 18.00'deki Festival yürüyüşü ile son bulacak. Frik Dede anısına yapılacak kapanış konserinde ise Seher Dilovan, Grup Yorum, Rojda ve Yeni Türkü sahne alıyorlar.

Mazgirt, Ovacık ve Hozat Programları

Mazgirt: Festivalin Mazgirt bölümü 1 Ağustos Cuma günü gerçekleşecek. Gün boyunca tarihi yerleri gezecek olan konuklar akşam Mazgirt Belediye Başkanı Musa Sönmez ve Av.A.Rıza Aydın'ın (TUDEF) katılımıyla Şevin, Yılmaz Çelik, Kibar Aslan, Sait Usta, Grup Kotan, Yusuf Turan ve Grup İklim'in yer aldığı konseri izleyecekler.

Hozat: Festival 2 Ağustos Cumartesi günü Hozat'ta olacak. Davul-Zurna ve Varvara Halk Dansları'nın konserinin ardından "Dersim Tarihi ve Sorunları" adlı panel gerçekleştirilecek. Panele Cevdet Konak (Hozat Belediye Başkanı), Şerafettin Halis (DTP Tunceli Milletvekili), Kamer Genç (Tunceli Bağımsız Milletvekili), Necati Şahin (Araştırmacı), Ali Kaya (Araştırmacı-Yazar) ve Turabi Saltık (Araştırmacı) katılıyorlar. Hozat programı, Belediye Başkanı Cevdet Konak, Hozat Kaymakamı Ali Güldoğan ve Av.Ali Ekber Yılmaz'ın (TUDEF) konuşmalarının ardından Emekçi, Sabahat Akkiraz, Ali Asker, Mustafa Özarslan, Şevin, Mehmet Ekinci, Seyfi Yerlikaya, Ali Haydar Can, Enver Çelik, Hüseyin Güneş, Gökçen Kahraman ve Grubu ile çeşitli konuk sanatçıların katılacağı konserle son bulacak.

Ovacık: 3 Ağustos Pazar günü Ovacık ilçesinde tarihi yerlerin gezilmesiyle başlayacak etkinlikler, "Barajlar Sorunu-Siyanürle Altın Çıkarma-Göç ve Yoksuluk" adlı panelle devam edecek. Panele Cemalettin Küçük (TMMOB Metalurji Mühendisleri Odası Başkanı), Prof.Dr.İlyas Yılmazer (Yüzüncü Yıl Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü), İlyas Aydın (Ovacıklılar Kültür Derneği) ve Fevzi Konak (TUDEF) katılıyorlar. Ovacık programında son olarak, Tiyatro Simurg'un oyunu ve çeşitli sanatçıların katılacağı konser yer alıyor.
Ovacık Belediye Başkanı Hasan Hüseyin Dizi, Ali Ekici (TUDEF) ve Hüseyin Kenan Aydın'ın (Almanya Sol Parti Milletvekili) konuşmalarının ardından Varvara Halk Dansları, Grup Harmanyeli, Serdar Hayır, Grup Cemre, Servet Kocakaya, Cevdet Bağca, Grup Harman, Zeynel Dede-Hıdır Akgül, Grup Sılam, Burhan Berken, Serap ve şiirleriyle Mehmet Çetin sahne alacaklar.

Pertek Programı
Munzur Festivali'nin Pertek ilçesi'ndeki programı eylül ayına kadar sürüyor. 31 Temmuz Perşembe günü tiyatro ve müzik dinletisiyle başlayacak etkinliklerde, 1 Ağustos Cuma günü "Çevre Sorumlusu ve Kentleşme" paneli yapılacak. Prof.Dr.İlyas Yılmazer (Yüzüncü Yıl Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü), Cemalettin Küçük (TMMOB Metalurji Mühendisleri Odası Başkanı), Pertek Belediye Başkanı Kenan Çetin ve Hüseyin Kenan Aydın'ın (Almanya Sol Parti Milletvekili) katılacağı panelin ardından kalabalık bir sanatçı topluluğunun yer aldığı konser izlenebilir. Konsere yerel sanatçılar Feramuz Şahin, Grup Göç ve Şavaklı Ayşe'nin yanı sıra, Mustafa Özarslan, Güneşe Yolculuk, Ali Asker, Serdar Hayır, Seyfi Doğanay ve Sabahat Akkiraz katılıyorlar. Pertek programında ayrıca Eylül ayına kadar devam edecek sinema ve tiyatro günleri de yer alıyor:

4 Ağustos Pazartesi
19.00 Tiyatro: "Tiyatro Emek-Kabare Show"
Yer: Pertek Belediyesi Garajı
2.Pertek Belediyesi Sinema Günleri Programı
16 Ağustos Cumartesi
20.00 Kabadayı/Ömer Vargı
17 Ağustos Pazar
20.00 Yumurta/Semih Kaplanoğlu
31 Ağustos Pazar
20.00 Mutluluk/Abdullah Oğuz
13 Eylül Cumartesi
20.00 Mavi Gözlü Dev/Biket İlhan
14 Eylül Pazar
20.00 Aşkın Kitabı/Julian Jarrold
20 Eylül Cumartesi
20.00 Özgürlüğün Rengi/Bille August
Yer: Pertek Belediyesi Garajı
21 Eylül Pazar
19.30 Tiyatro
Yer: Pertek Belediyesi Garajı