Mimiklerle hakaret beraat etti

Muğla Duvar Sahnesi oyuncuları, “Son Yazı” oyununda mimiklerle mahkemeyi aşağıladıkları gerekçesiyle açılan soruşturmada beraat etti.

soL (HABER MERKEZİ) Muğla'da sergiledikleri oyunda mimikleriyle mahkemeyi aşağıladıkları iddiası ile Duvar Sahnesi oyuncularına açılan dava, yine mahkeme tarafından "adı geçen eylemin Anayasa ile güvence altına alınan ifade özgürlüğü kapsamında" olması nedeniyle reddedildi. Ancak olaylar yalnızca bununla sınırlı değil. Tiyatro grubu adına soL'a yapılan yazılı açıklamada, oyunun, hazırlık aşamasından sergilenmesine kadar geçen süreçte düzenli olarak baskı gördüğü belirtildi. Duvar Sahnesi oyuncuları daha önce de Kenan Evren'in Muğla Üniversitesi'ne kitap bağışlaması sırasında sergiledikleri "Darbe" adlı tepki oyunu nedeniyle soruşturma geçirdiler. Duvar Sahnesi, davanın reddinin ardından oyunu 26 Ağustos'ta İzmir'de oynamaya hazırlanıyor.

Mimik...trajikomik...
21 Şubat günü, Hrant Dink suikastına tepki göstererek Dink'in son köşe yazısından alıntılarla hazırladıkları "Son Yazı" adlı oyunu Muğla'da sergileyen Duvar Sahnesi oyuncularına, Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından haklarında TCK'nın 301. maddesi gereğince "T.C. hükümetini, yargı organlarını, askeri veya emniyet teşkilatını alenen aşağılama" iddiasıyla soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında açılmak istenen dava mahkemece reddedildi. Tiyatro tarafından yapılan açıklamada, "trajikomik bir gerekçeyle tiyatrocular suçlanabilecekse, bu, biz tiyatrocuların birilerini ne kadar rahatsız edebileceği ve bütün bu karmaşanın içerisinde tiyatroların ya da tiyatrocuların nasıl bir muhalif tavır sergileyebileceklerini göstermesi bakımından önemlidir" denildi.

"Daha oynamadan takibe alındık"
Duvar Sahnesi oyuncuları adına açıklama yapan oyuncu Ezgi Durak, "Son Yazı"ya yapılan baskıların soruşturma açılmasından çok daha fazlası olduğunu belirterek, daha oyunun metnini yazmaya başladıklarının ikinci gününde bir yakınlarına gelen telefonda, sivil polis olduğunu bildikleri bir kişinin, oyunun nerede oynanacağını sorduğunu anlattı. Durak, Hrant Dink'in öldürülmesi planlarına kulak tıkayanların, daha yazılmamış bir oyuna ilişkin haberi bu kadar çabuk nasıl aldıklarını merak ettiklerini söyledi.

Ezgi Durak, daha sonra 14 Şubat günü Muğla'da Sınırsızlık Meydanı'nda oyunu sahnelemeye karar verdiklerini, bu tepki oyununu sokağa taşımak ve halkla paylaşmak istediklerini, ancak alana geldiklerinde seyircilerin yanı sıra 150'ye yakın gaz maskeli ve coplu polisleri gördüklerini anlattı. Seyirciler üzerinde büyük tedirginlik yaratan polislerin seyircilerin dağılmasına neden olduğunu söyleyen Durak, izin almadıkları gerekçesiyle tutuklama uyarısı ile dağılmalarının söylendiğini de belirtti. Durak, bunun üzerine gerekli izinleri alınca oyunu tekrar oynayacaklarını duyurarak ve Hrant'ın son yazısını basın açıklaması olarak okuduktan sonra oradan ayrıldıklarını sözlerine ekledi.

İznin alınmasından sonra oyun 21 Şubat günü gene aynı yerde 300 kişilik bir izleyiciye oynandı. "Belki de Hrant Dink'i hiç tanımamış insanlara onu anlatmış, gördüğü haksızlıkları gözler önüne sermiş ve Hrant'ın kimler tarafından öldürülebileceğine dair soru işaretleri yaratabilmiştik" diyen Durak, 27 Nisan'da ekip arkadaşlarının evine tebligat gelmesiyle davadan haberdar olduklarını söyledi.

Kenan Evren oyunu da soruşturma geçirdi
Geçen yıl Kenan Evren'in Muğla Üniversitesi'ne gelip kitap bağışlamasının ironisine dikkat çekmek için, 78'liler Girişimi'nin yaptığı basın açıklamasının ardından "Darbe" adlı oyunu oynayan Duvar Sahnesi oyuncularına "siyasi oyun oynamak gerekçesiyle" okul yönetimi tarafından soruşturma açılmıştı. "Biz siyasi oyun ne demek, anlamakta güçlük çektik. Bu ülkede 12 Eylül darbesinin yaşandığı ve binlerce kitabın yakıldığı, binlerce insanın öldürüldüğü, kaybolduğu bir gerçektir ve tiyatro hiçbir dönemde toplumsal olaylara kayıtsız kalamaz" diyen Ezgi Durak, Hrant Dink suikastı konusunda da sessiz kalamayacaklarının altını çizdi. Durak "toplumsal belleksizlik yaratmakla devlet kendi varlığını, kendi anayasasını, kendi iktidarını yeniden üretiyor. Ona karşı olan her şey sakıncalı. Nice yasaklanan filmlerin, nice tiyatro oyunlarının yasaklanma nedeni, nice düşünen sorgulayan, yazan, çizen insanların öldürülme nedeni bundandır. Bu süreç tamamen iktidarın düşünen, sorgulayan beyinleri sindirmek ve üç maymunu oynayan bireyler yaratmak çabasının birer sonucudur. Bunu aşmak için öncelikle kafalardaki polislere kısa devre yaptırmak gerekir. Kuşkusuz bu anlamda biz hiçbir zaman toplumsal sorumluluklarımızı unutmamalıyız" dedi.

26 Ağustos'ta gene sahnedeyiz, vazgeçmeyeceğiz
Duvar Sahnesi oyuncuları 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü'nde Tiyatro Evi'nin davetiyle gittikleri İzmir'de "Son Yazı" oyununu sergiledi. 26 Ağustos'ta gene Tiyatro Evi'nin düzenlediği, Sokakta Tiyatrolar Festivali'nde oynayacaklar.