Magazinci basının son pisliği

Şair İlhan Berk'in vefatı, basında "magazin tadında" haberlere konu oldu. Şair Gonca Özmen ve Ahmet Berk'in gösterdiği tepkiye, şair ve yazarlar da yaptıkları açıklamayla destek verdi.

soL (HABER MERKEZİ) 28 Ağustos'ta yitirdiğimiz şair İlhan Berk, yaşamı, ölümü ve sanatıyla değil, cenazesinde konuşma yapan yazar ve şairlerden biri olan genç şair Gonca Özmen'le aralarında ilişki olduğu iddiasıyla, "magazin tadında haberlere" konu edildi.

Bu haberler üzerine, İlhan Berk'in oğlu Ahmet Berk ve Gonca Özmen, yaptıkları basın açıklamasında, ilgili kuruluşları kınayarak, haberlerin akıl dışı ve onur kırıcı olduğunu söylediler.

"Haberlerle bir kez daha yıkıldım"
Ahmet Berk, açıklamasında, "babam İlhan Berk'in ölümüyle ilgili Vatan, Hürriyet ve Milliyet gazetelerinde 31 Ağustos 2008 Pazar günü okuduğum haberlerle bir kez daha yıkıldım. Haberler tamamen gerçek dışı, utanç verici ve ömrünü sanatına adamış 90 yaşındaki bir sanatçının yanında, sözünü ettiğiniz on yıl öncesinde 16 yaşında bir çocuk olan şair Gonca Özmen için de oldukça onur kırıcıdır" dedi.

Annesi Edibe Berk'in 15 Eylül 2001'de vefat ettiğini hatırlatan Berk, haberlerde geçen "on yıllık birliktelik" savının tamamen akıl ve mantık dışı olduğunu, yapılan bu saygısızlığın karşılıksız kalmayacağını umduğunu söyledi.

"Şaire ve bana çok çirkin saldırı"
Gonca Özmen de, "adıma ve toprağa verilişinin ertesi gününde büyük şaire, çok çirkin, dayanaksız, onur kırıcı ve gerçekdışı bir savla saldırıya geçilmiştir" diyerek, haberlerdeki ifadeleri ve özellikle Vatan gazetesinde yer alan fotoğraflı haberde kendisinden "şairin genç sevgilisi" diye bahsedilmesini, "asılsız ve küçük düşürücü ifadeler" olarak niteledi. Özmen, İlhan Berk'e yakınlığının onun sanatına, şiirine ve kişiliğine duyduğu sevgi, saygı ve edebiyat dostluğuna dayandığını ifade etti.

"Yalnız ben konuşmuşum gibi gösterdiler"
Anma etkinliğinde, kendisi dışında, Bodrum Belediye Başkanı'nın birçok edebiyatçının da konuşma yaptığı halde, söz konusu haberlerin yalnızca kendisi konuşmuş gibi yazıldığına dikkat çeken Özmen, bir büyük şairin ölüm haberini magazin içerikli bir yalan habere konu etmenin, kendisi kadar onun ve ailesinin adına da üzücü olduğunu belirtti.

Özmen, kişilik haklarını açıkça çiğneme niteliği taşıyan bu haberlerin ve özellikle İlhan Berk'in anısına yapılan bu saygısızlığın gerekli tepkiyi göreceğine inandığını söyledi.

"Berk'e ve Özmen'e yapılan saygısızlığı kınıyoruz"
Açıklamaların ardından, şair ve yazarlar da bir metin yayınlayarak, "bizler, İlhan Berk ve Gonca Özmen'in adını kullanarak, asparagas haberlerle ün peşinde olan sözüm ona gazetecileri ve fırsat avcılarını kınıyor, aralarındaki ilişkinin bir edebiyat dostluğuna dayalı olduğunu bildiğimiz şair kardeşimiz Gonca Özmen'in bu karalama çabalarında yalnız olmadığını bilmenizi istiyoruz" dediler. Metni imzalayan şair ve yazarlar arasında A. Ertan Mısırlı, Arif Damar, Arife Kalender, Aydın Şimşek, Ayten Çolakoğlu, Ayten Mutlu, Azad Ziya Eren, Betül Dünder, Burak Tokcan, Emel İrtem, Engin Turgut, Erol Özyiğit, Faize Özdemirciler, Filiz Oskay Leloğlu, Hakan Cem, Haydar Ergülen, İsmail Biçer, Latife Tekin, Müjde Bilir, Neşe Yaşın, Nisan Murat Serapoğlu, Nur Saka, Nurduran Duman, Ogün Kaymak, Onur Akyıl, Özcan Erdoğan, Özgür Özmeral, Sezai Sarıoğlu, Sina Akyol ve Sinan Özdemir bulunuyor.