Latife Tekin’e destek

ÇGD başta olmak üzere çeşitli meslek örgütleri ve edebiyatçılar, Karabük Belediye Başkanı’nın Tekin’e sözlü saldırısına tepkilerini dile getirdiler.

soL (HABER MERKEZİ) Karabük'te düzenlenen kültür ve sanat festivalinde AKP Hükümeti'ni eleştirdiği için Belediye Başkanı'nın saldırısına maruz kalan yazar Latife Tekin'e destek veren ÇGD, basın açıklamasında "bu olay, AKP ve yönetimi için önemli bir testtir ve samimiyet sınavıdır" dedi.

ÇGD Başkanı Ahmet Abakay, yaptığı açıklamada, Belediye Başkanı'ndan hesap sorması gereken ilk kişinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olduğunu "düşünce ve ifade özgürlüğüne, eleştiri hakkına saygısı olmayan kişilere AKP'de yer olmayacağını belirten" hükümetin, bu kişiyi kulağından tutup partiden ihraç etmesi gerektiğini söyledi. Abakay, "Belediye Başkanı AKP'nin politikalarını eleştiren yazar Tekin'e, 'burada benim paramla politika yapamazsın' diyor. Bu haddini bilmezliktir. Demek ki Latife Tekin AKP'yi övseydi, bu, politika olmayacaktı. Belediye Başkanı da saldırmayıp alkışlayacaktı. Bu Belediye Başkanı Latife Tekin'den çocuklara masallar anlatmasını mı bekliyordu? Çok bilmiş Mir Dengir Fırat'ın da bu konuda söyleyecek sözü olmalı" dedi.

PEN: "Küstahlık iş başında"
Dünya Yazarlar Birliği PEN'in Türkiye Başkanı Tarık Günersel, "Faşizan Küstahlık İş Başında" başlıklı açıklamasında, "Karabük Belediye Başkanı Hüseyin Erer ile ekibinin saygın PEN üyeleri Latife Tekin ve Vecdi Çıracıoğlu ile saygın yazar Alper Akçam'a yönelik küstahça saldırganlığını kuvvetle kınıyoruz. 2 Temmuz faşist-dinci Sivas katliamının yıldönümünün hemen öncesinde bu davranış ne kadar zor bir ortamda yaşayıp yazdığımızı ve yurttaş olarak görevlerimize sahip çıktığımızı bir kez daha ortaya koyuyor. Yazarlarımız Latife Tekin, Vecdi Çıracıoğlu ve Alper Akçam ile onları destekleyerek isminin hakkını veren yurttaşımız Onur Caymaz'ı candan kutluyoruz. Dünya Yazarlar Birliği PEN edebiyat, ifade özgürlüğü ve dil hakları yanlısı adımlarla laik ve demokratik bir dünya için mücadeleyi sürdürüyor, duyarlı dünyalıları güç birliğine davet ediyor" dedi.

Edebiyat dünyası tepkili
Ahmet Ümit yaşanan olayı kınarken, "AKP'nin yaptıkları artık iyice pervasızlaştı. Sanattan anlamadıkları için onlara karşı çıkmayan yazarların onları desteklediğini sanıyorlar. Cumhurbaşkanı sanatçılar için davet veriyor. Ama AKP'nin çirkin yüzü bu tür olaylarda ortaya çıkıyor" dedi.

Pınar Kür de olaydan büyük üzüntü ve şaşkınlık duyduğunu ancak AKP hükümetinin durumunun ortada olduğunu, insanları susturmayı istediklerini ve bunu şiddetle yaptıklarını söyledi. "Dengir Mir Fırat benim hakkımda dava açtı. Çünkü eleştiriye tahamülleri yok" diyen Kür, AKP'nin yazarları ve yaratıcı kişileri de en büyük tehlike olarak gördüğünü söyledi.

Buket Uzuner, AKP'nin özgürlük anlayışının sadece kendi düşünceleri için geçerli olduğunun ortaya çıktığını belirterek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın karikatüristlere karşı verdiği savaşın da bunun göstergesi olduğunu söyledi.

Tahsin Yücel ise, Latife Tekin'e yapılanın çok kaba ve haksız bir davranış olduğunu söyleyerek, bu olayda insanların düşüncelerini topluluk önünde söylemelerine ve düşünce özgürlüğüne karşı çıkmanın yanı sıra "buraya paramızla geldiniz" tavrının da çok çirkin olduğunu belirtti.