Küba Devrimi'nin 50. yılında 'Devrimin Kazanımları'

26 Temmuz Küba devriminin yıldönümü vesilesiyle yapılan etkinliklerin ikincisi NHKM bahçesinde gerçekleştirildi.

Etkinlikler çerçevesinde Türkiye’de bulunan ICAP Başkanı Enrique Roman, Türkiye Kömünist Partisi MK üyeleri Kemal Okuyan ve Metin Çulhaoğlu’nun katılımları ile gerçekleşen panele ilgi oldukça yoğundu.

26 Temmuz 1953’de Moncada kışlası baskını ile devrimin ilk adımının atılması ve geçen 50 yılda devrimin Küba halkına ve dünyanın diğer coğrafyalarında yaşayan halklarına olan katkılarının paylaşıldığı panelde ICAP Başkanı Enrique Roman, Küba’nın bir çok Latin Amerika ülkesinden çok sonra bağımsızlığını kazanmasına rağmen devrim öncesinde özellikle kırsal bölgelerde yaşayan ve nüfusun çoğunluğunu oluşturan halkın yaygın verem hastalığı, açlık, yoksulluk ve Batista rejiminin baskıları ile yaşamak zorunda kaldığını belirtti. Küba halkının bunları ortadan kaldırmak, bağımsız bir ülkede insanca yaşama sahip olabilmek için devrimi sahiplendiklerini ve bunun için mücadele ederek kazandıklarını söyleyen Enrique Roman, bugün Küba’nın sağlık ve eğitim alanlarında gösterdiği başarının önemli bir gösterge olduğunu söyledi.

Küba devriminin dünya soluna olan katkılarına değinen Kemal Okuyan, ikinci dünya savaşını takiben yaşanan dış dinamiklerin belirleyiciliğinin baskın olduğu devrimlerin aksine, Küba devriminin yaşanan bu süreçten yıllar sonra sadece kendi iç dinamikleriyle devrimi gerçekleştirdiğini ve bunun çok önemli olduğunu söyledi. Kübalı devrimcilerin ittifaklar başlığında da yapılamayanı yaptığını, tüm süreç boyunca farklı devrimci örgütlerin birbirleri ile dayanışma içinde olduklarını, devrimi gerçekleştirmek için ortak hareket edebildiklerini söyleyerek, bunda Fidel Castro’nun rolünün büyük olduğunu belirtti.

Küba devriminin Türkiye solundaki yansımalarına değinen Metin Çulhaoğlu ise, 1960’lı yıllarda Türkiye’de devrimcilerin Küba devriminden etkilenmekle kalmadığını, Küba devrimindeki gerilla mücadelesinin teorik alt yapısını oluşturarak Türkiye’de de benzer bir mücadele yolu seçtiklerini, oysaki Küba’nın ve gerçekleşen devriminin öznelliklerinin Türkiye koşulları ile örtüştürülmesinin hata olduğundan bahsetti. Çulhaoğlu ayrıca devrimin gerçekleştiği yıllarda Küba ve Latin Amerika üzerine yazılan kitapların yayınlanmasının ve ilgi ile okunmasının bunda etkili olduğunu söyledi.

Devrimin 50.yılı etkinliklerinin sonuncusu 26 Temmuz Pazar günü saat 19.00'da Kadıköy iskele meydanında yapılacak miting ve konserlerle sona erecek.