Koru Akbank'ı savununca

Dün, Yeni Şafak'taki yazısında Akbank'ın binlerce işçi çıkardığı haberlerini yalanlayan Koru, ülkemizde "yapay bir ekonomik kriz" yaşandığını iddia etti ve patronlara olan hayranlığının nedenlerini anlattı.

soL (HABER MERKEZİ) Bir süre önce Başbakan'dan işittiği azarla gündeme gelen ve bu konudaki sorulara "Başbakan beni önceden de azarlardı yeni bir şey yok" anlamına gelen sözlerle cevap veren Fehmi Koru, şimdi patronların avukatlığına soyundu.

"Yapay ekonomik krize feda edilmiş patronlar"
Taha Kıvanç mahlaslı yazısında, krizin ülkemize uğramadığını ancak bazı basın mensuplarının ısrarla kriz çığırtkanlığı yaptığını ileri süren Koru, "İleride bugünlerin tarihini yazanlar, 'Medyada ideolojik hakimiyet kavgası yüzünden çıkartılmış yapay ekonomik krize feda edilmiş patronlar' üzerine de bir-iki sayfa ayırmak zorunda kalacaklar" dedi. Ekonomik krizin yapay olduğunu, basının başının altından çıktığını söyledi. "İflaslar kime ne kazandıracak? Bankanın iflasını isteyen ve bu amaçla medyayı kullananlar ne gibi bir tatmin duygusu tadacaklar? Hayır. Tam tersine, daha da sıkışacaklarına benim namıma iddiaya girebilirsiniz."

Akbank savunması
Basının bazı kesimlerinin krizden çıkar beklediklerini iddia eden Koru, "Çok büyük holdinglerden birinin 2000 ve 2001 ekonomik krizlerinden bile etkilenmemiş bankasının bir çırpıda bin çalışanını kapının önüne bıraktığı yalanını başka neden yazsınlar?" diye sordu. "Emin olun, ilk okuduğumda benim bile 'Yalandır, inanma' refleksim çalışmadı, haberin doğru olabileceğini düşündüm. Bereket habere konu edilen banka borsada işlem görüyor da, yönetimi 'Tam tersine, son 10,5 ay içerisinde kadromuza 1663 yeni katılım oldu' açıklamasını yaptı" diyen Koru'ya göre, bankanın işçi çıkardığı haberleri neredeyse bir komploydu.

"Fehmi Koru okumayı biliyor mu?"
Dün "Fehmi Koru okumayı biliyor mu?" başlıklı bir haber yayınlayan Gazeteport isimli internet sitesi, işten çıkarmalarla ilgili olarak, "Akbank'ın yaptığı açıklamada personel sayısının 18 Kasım 2008 itibarıyla 15 bin 176 olduğu ifade ediliyor. Türkiye Bankalar Birliği verilerine bakıldığında, bankanın çalışan sayısıyla ilgili son verinin Eylül 2008 tarihli olduğu görülüyor. Eylül 2008 itibariyle resmi rakamlara göre Akbank'ın çalışan sayısı 15 bin 789. Sadece bu sayı bile Eylül ayından bu yana Akbank'ın çalışan sayısının 613 kişi azaldığını ortaya koyuyor. Buna Eylül ayından bu yana bankaya alınan çalışanların sayısı da eklendiğinde, haberin içinde yer alan '1000'e yakın' sayısının gerçek işten çıkarma sayısını gösterdiği kanıtlanmış oluyor" ifadelerine yer verdi.

Koru patronların zekalarına aşık
Patronların kendilerine çıkar sağlamak için basını kullandığını ima eden Koru, bu iddiasını, patronların ne kadar zeki olduğunu göstererek kanıtlamaya çalıştı. Para kazanmanın ne kadar zor olduğunu bildiği için, patronları "zeki insanlar" olarak tanımladığını belirten Koru, "'Başkaları değil de onlar zengin olabilmişse zekaları sayesinde olmuştur' diye düşündüğümden" dedi.

Satır arasına sıkışan kriz
Yazısında krizin "bizi teğet geçtiğini" ancak basının ülkemizde kriz varmış gibi davrandığını iddia eden Koru, yazısının satır aralarında kimi gerçeklere de yer vermek zorunda kaldı. Yurt dışına kaçan dövizi "Doların değerinin yükselişi ise İstanbul Borsası'ndan çıkmakta acele edenlerin 'yabancı' olduklarının işareti ellerindeki hisse senetlerini satıyor, parayı dolara çevirip yurtdışına götürüyorlar" ifadeleriyle açıklayan Koru, Radikal gazetesinde "bazı önemli yazarlara dahi maaş verilemediğini" ve bankaların kredileri erkenden geri çağırabileceğini de yazdı.