Kirli “olimpiyat” başlıyor!

Pekin Olimpiyatları’nın açılışı 8 Ağustos’ta. Futbol elemeleri ise bugün başlıyor. Batılı ülkeler 1980 Moskova Olimpiyatları’ndan sonra bir kez daha spora her tür pisliği taşımaya kararlı. Amerikalılar uçaktan maskeyle indiler.

soL (HABER MERKEZİ) Pekin Olimpiyatları nihayet başlıyor. Bugün futbolda eleme grubu karşılaşmaları yapılırken, resmi açılış 8 Ağustos Cuma günü. Gözlemciler açılış sırasında Çin hükümetini güç duruma düşürücek bir ya da birden fazla girişimin olacağından neredeyse eminler. Zaten neredeyse bir yılı aşkın bir süredir başta ABD olmak üzere, batılı ülkeler Çin Halk Cumhuriyeti'ni sıkıştırmak için her yolu kullanıyorlar.

İki gün önce Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde "ev yapımı" el bombalarıyla bir karakola yapılan ve 17 polisin ölümüyle sonuçlanan saldırının olimpiyatlarla ilgili provokasyonların bir parçası olduğuna kesin gözüyle bakılıyor. Daha önce de Myanmar'da ayaklanmalar çıkmış, bu kez başta İngiltere olmak üzere bir dizi ülke konuyu Pekin yönetimini sıkıştırmak için bir bahane olarak kullanmıştı.

Meşaleyi söndüremediler

Olimpiyat meşalesinin taşındığı hemen her ülkede irili ufaklı provokatif saldırılar gerçekleştirilmiş, polisin meşaleyi taşıyan ve bir bölümü engelli olan Çinli atletlere karşı yöneltilen saldırılara göz yummasından çok, Çinli güvenlikçilerin meşaleyi koruma çabaları kamuoyuna taşınarak "skandal" olarak nitelendirilmişti.

Depreme dua edin!
Çin Halk Cumhuriyeti'nin Pekin Olimpiyatları'nı ülkenin prestijini artırmak için kullanmasını engellemeye kararlı olan batılı ülkeler diplomatik nezaketi bir kenara bırakarak Çin'i gözden düşürmek için her tür fırsatı kullanıyorlar. Kanada Olimpiyat Komitesi'nin eski yöneticilerinden Dick Pound'un "hepimizin gönlünden boykot geçiyordu" açıklaması buna en son örnek. Pekin'de Uluslararası Olimpiyat Komitesi toplantısında yapılan konuşmada bütün batılı ülkelerin Pekin'i boykot etmeye hazırlandıkları ama Çin'de bu yıl yaşanan deprem felaketinin bu kararı değiştirdiği vurgulandı. Bu açıklamayla, Çin Halk Cumhuriyeti'nin olimpiyatları binlerce yaşama mal olan depreme borçlu olduğu açıkça söyleniyordu. Çinli yetkililer açıklamaya yanıt vermezken, Uluslararası Olimpiyat Komitesi'ne Çinlilerden protesto yağdı.

Küstah Amerikalıların maske şovu
Pekin Olimpiyatları'nı güç durumda bırakmak için kullanılan politika dışı argümanların başında kentteki hava kirliliği geliyor. Çin yönetimi Amerikalıların açıkladığı kirlilik ölçümlerini sürekli yalanlar ve kentteki daimi pusun aşırı nemden kaynaklandığını vurgularken, dün Pekin'e gelen bazı Amerikalı bisikletçilerin uçaktan maskelerle inmesi ABD kafilesindeki kimi yönetici ve sporcuları dahi kızdırdı. Hava kirliliğinin yoğun olduğu günlerde birçok Çinlinin bisiklete binerken maske taktığını ileri süren Amerikalıların daha uçaktan iner inmez "şov" yapmalarının kimin fikri olduğu öğrenilemedi. Gazetecilere maskelerle poz veren bisikletçilere Çinliler büyük tepki gösterirken, Pekin'den "hava kirliliği alınan önlemlerle iyice aşağıya çekildi" açıklaması geldi.

Bu açıklamanın doğruları ne derece yansıttığını kimse bilmiyor. Konuya ilişkin çelişkili açıklamalar yapılırken, Pekin'in hava kirliliği açısından oldukça sorunlu bir kent olduğunu herkes kabulleniyor. Bununla birlikte, en az Pekin kadar kirli Los Angeles'ta düzenlenen 1984 Olimpiyatları'nda kimsenin bu konuda ağzını açmasına izin verilmemişti. Öyle ki, İngilizlerin dünyaca ünlü rekortmen atleti Steve Owett 800 metre yarışını bitirdiğinde fenalık geçirmiş ve "kirli havadan nefes alamadım" demesine karşın derdini kimseye anlatamamıştı. Son Atina Olimpiyatları'nda da hava kirliliği sorunu yaşanmıştı.

ABD'nin Irak baskısı
Olimpiyatlar öncesinde yaşanan bir başka sıkıntı Irak'la ilgili. Irak'ta direniş yanlısı sporculara karşı ayrımcılık yapıldığı ve mezhep farklılıkları nedeniyle bazı sporcuların kayrıldığı iddiaları nedeniyle Olimpiyat Komitesi Irak'ı oyunlardan çıkarmıştı. Bunun üzerine harekete geçen ABD, komite üzerinde büyük bir baskı kurarak Irak'ın oyunlarda dört sporcu ile yarışmasını sağladı. Şimdi bütün gözler Iraklı sporcuların tavrında.

Kübalıların altınlarını eksiltmek için

Son olimpiyatlarda toplam madalya sıralamasında hep ilk ona giren, yalnızca Atina'da 11. sırada yer alan Küba ise madalyalarını olimpiyatlardan önce kaybetmeye başladı. Bütün bir yıl boyunca altın madalya almasına kesin gözüyle bakılan beş boksörü ABD, Almanya ve Türkiyeli menejerler tarafından satın alınarak profesyonel yapılan Küba en son yine gözde bir bayan judocusunu (Yurisel Laborde) kapitalizmin para vaadlerine kaptırdı. Bu hafta Kanada'da düzenlenen 18 yaş altı beyzbol turnuvasında da üç sporcusu iltica eden Küba en büyük tepkiyi bizzat Fidel Castro'yla verdi. Kübalı sprocuları "kahramanlar" olarak nitelendiren Fidel, "hainleri satın alıyorlar, çünkü çok fazla paraları var" dedikten sonra Kübalı sporculara şimdi daha büyük bir görev düştüğünü açıkladı. Küba'nın 23 yaş altı futbol takımından yedi sporcu da eleme maçları öncesinde kamptan kaçmış ve takım olimpiyatlardan çekilmişti.

Rus sporcular yarışmadan dönüyorlar!
Bu arada Pekin olimpiyatları başlamadan doping nedeniyle ülkelerine dönen Rus sporcuların sayısı sekize yükseldi. Daha önce beş atleti yarışmalardan men edilen Rusya bu kez iki yürüyüşçü ve bir bisikletçisini kaybetti.

Medya tekelleri ve sponsorlar Çin'in yanında
Emperyalist ülkelerin olimpiyatları Pekin yönetimini karalamak için bir fırsat olarak görmeleri, oyunlardan büyük paralar kazanmayı düşünen medya kuruluşlarını, reklam şirketlerini ve sponsor firmaları kaygılandırdı. Her gün birkaç basın kuruluşundan "oyunlar muhteşem olacak" açıklaması gelirken, bu kadar kâr hesabının, çirkinlik ve provokasyonun ortasında spordan ne kadar söz edilebileceği merak ediliyor. Galiba, "bir zamanlar spor diye bir şey vardı" demek en doğrusu!