Kaan Arslanoğlu’ndan “Karşıdevrimciler”

soL (HABER MERKEZİ) Yirmi yıl önce yazdığı "Devrimciler" kitabıyla adını duyuran Kaan Arslanoğlu'nun onuncu kitabı "Karşıdevrimciler", İthaki Yayınları'ndan çıktı.

Kaan Arslanoğlu'nun, "12 Eylül döneminin ardından sosyalist solun öne çıkan olumsuzluklarından sonra, son dönemde beliren umut verici gelişmelerle ve kafamda neler yapılması gerektiğinin netleşmesiyle önümde canlanan tablonun ürünü" olarak tanımladığı son romanı "Karşıdevrimciler", devrimcilik, solculuk, ulusalcılık, sosyal-demokratlık, liberallik, sivil toplumculuk gibi kavramları sorguluyor.


Bir "direnç damarı"nın romanı

Kitabın tanıtım yazısında, "Avrupa Birliği, insan hakları, özgürlükler, kimlik politikaları, azınlıklar ve liberalleşme gibi Türkiye'nin güncel sorunlarına odaklanan romanda, Arslanoğlu, zor olanı seçiyor ve içinden geçtiğimiz günlerin siyasal olay ve aktörlerini ele alıyor. Devrimcisi, karşıdevrimcisi, liberali, sivil toplumcusu, sendikacısı, entelektüeli, yazarı, yayıncısı, sosyal demokratı, ulusalcısıyla tüm karakterlerini yer yer ironik yer yer de trajik biçimlerde betimleyen Arslanoğlu, onları bir kuklaya dönüştürmeden, canlı ve dinamik bir biçimde anlatarak, hem içinde yaşadığımız siyasal atmosferin bireysel ve toplumsal etkilerini hem de onu üreten ve dönüştüren bilinçleri tüm çıplaklığıyla ortaya koyuyor. 'Karşıdevrimciler'de bir karşıdevrim cenneti olan ülkemizdeki her tür karşıdevrimciyi görebilirsiniz. Böyle bir ortamda hâlâ devrimci kalmaya çalışanları, umudu, yeniden göveren, duruşuyla, insanıyla çoğalan direnç damarını da fark edebilirsiniz" ifadeleri yer alıyor.

Kaan Arslanoğlu yimi yıldır yazıyor. Onuncu kitabı "Karşıdevrimciler" dışında, yazarın "Devrimciler "(Roman, 1988), "Kimlik" (Roman, 1989), "Çağrısız Hayalim" (Roman, 1992), "Kişilikler" ( Roman, 1995), "Öteki Kayıp" (1998), "İntihar" (Roman, 1999), "Yanılmanın Gerçekliği" (İnceleme, 1994), "Memleketimden Karakter Manzaraları" (Anlatı, 2006), "Sessizlik Kuleleri 2084" (Roman, 2007) adlı eserleri bulunuyor.