"Hadisa İçin Savaş"

ABD'nin Irak'taki Hadisa katliamını anlatan belgesel film "Hadisa İçin Savaş", Dünya Barış Günü etkinliklerinde 1 Eylül Pazartesi akşamı NHKM'de gösterilecek.

soL (HABER MERKEZİ) 19 Kasım 2005'te Irak'ın Hadisa bölgesinde patlayan mayın sonucu bir ABD askeri öldü, ikisi yaralandı. Birkaç saat sonra, ABD askerleri Iraklı erkek, kadın ve çocuklardan oluşan 24 kişiyi öldürdü. ABD'nin Irak'taki bu büyük katliamı, yönetmen Nick Broomfield'in "Hadisa İçin Savaş" (Battle For Haditha) belgesel filminin konusunu oluşturuyor.
Barış Derneği'nin Dünya Barış Günü etkinlikleri kapsamında, 1 Eylül Pazartesi akşamı saat 21.00'de, Nâzım Hikmet Kültür Merkezi bahçesinde gösterilecek olan 2007 yapımı "Hadisa İçin Savaş", Nisan ayında, İstanbul Film Festivali kapsamında Türkiye'de ilk kez gösterildi. Film, son olarak Saraybosna Film Festivali'nin Panorama bölümünün konuğu oldu.

ABD'nin Irak işgali beyazperdede
ABD'nin Irak işgalini konu alan birçok film çekildi. Bunlardan "Hadisa İçin Savaş" (Battle For Haditha) ve "Örtülü Gerçek" (Redacted), Irak gerçeğini en iyi anlatan yapımlar olarak görülüyor. "Hadisa İçin Savaş" ve "Örtülü Gerçek", konu ettikleri olayların gerçekliği ışığında, ABD'nin Irak bataklığında düştüğü durumu ve ikiyüzlü barış çağrılarının anlamını göstermek açısından barış mücadelesinin de etkili araçlarından oldular.

İKSV gösteriminde altyazı protestosu
"Hadisa İçin Savaş" kendi başına bir protesto filmi olma özelliği taşırken, filmin Türkiye'de ilk kez gösterildiği, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen İstanbul Film Festivali kapsamındaki gösterim de, bir protestoya sahne olmuştu. 16 Nisan 2008 günü Fitaş Sineması'nda filmi izleyenler, sonunda altyazıların aktığı beyaz perdede "İşgalci ABD, işbirlikçi AKP" yazısını görmüşlerdi. Filmin altyazısının kontrolüyle görevli çevirmen, işinden uzaklaştırılmıştı, ama, ABD'nin Irak işgalini ve AKP'yi protesto etmenin de ilginç bir yolunu bulmuştu.

Gösterim için adres:
Nâzım Hikmet Kültür Merkezi
Ali Suavi Sokak (Sanatçılar Sokağı) No:7, Bahariye, Kadıköy / Tel: 0216 414 22 39