Frankfurt’ta 'Edebiyatlar Buluşuyor'

Edebiyatçılar Derneği ve Alman Yazarlar Birliği ortak etkinliği olan Türk ve Alman yazarlarının buluşması 5-20 Eylül tarihleri arasında gerçekleşiyor.

soL (HABER MERKEZİ) 60. Frankfurt Uluslararası Kitap Fuarı'nda bu yıl onur konuğu olan Türkiye'nin hazırlık çalışmalarını yürüten Ulusal Komite'nin işbirliğiyle, Edebiyatçılar Derneği ve Alman Yazarlar Birliği (VS), yazarları bir araya getirecek özel bir etkinlik hazırladı. "Edebiyatlar Buluşuyor" etkinlikleri, Türk edebiyatını uluslararası mecrada tanıtmak ve Almanya'da bu konu hakkında çalışma yapan yazarları Türkiye'den meslektaşlarıyla bir araya getirmek amacını taşıyor.

Edebiyatçılar Derneği Genel Başkanı Gökhan Cengizhan, Fuar'da Türkiye'nin onur konuğu ülke olması nedeniyle yürütülen hazırlıklara değinerek, Fuar'ın Türk edebiyatının dışarıya açılması ve uluslararası ilişkilerini güçlendirmesi adına, Türkiyeli yazarlara geniş bir hareket alanı sağlayabileceğini belirtti.

Cengizhan, "Türkiye genelinde, 50'yi aşkın ilde 1100 dolayında kayıtlı üyesi bulunan Türkiye Edebiyatçılar Derneği ile Almanya'nın en önemli meslek sendikalarından 'Verdi' bünyesinde yer alan, Almanya genelinde 16 bölgede 4000 dolayında kayıtlı üyesi bulunan Alman Yazarlar Birliği arasındaki işbirliğinin, Türk edebiyatına önemli bir açılım sağlayacağına inanıyoruz. Umuyoruz ki, bu tür etkinlikler, Türkiyeli yazar örgütlerini Avrupa'nın diğer ülkelerindeki yazar örgütleriyle buluşturması açısından örnek bir zemin oluşturabilecek ve bu zemin, uygun koşullarda ülkemize de taşınabilecektir" dedi.

Etkinlik programı
Türkiye'den 12 ve Almanya'dan 11 yazarın bir araya geleceği buluşmalar Almanya'nın dört büyük kentinde düzenleniyor. 5 Eylül 2008 tarihinde Hamburg'taki ilk etkinliğin teması "İçimizdeki Yaban(cı)". 9 Eylül 2008'de Berlin'deki etkinlik "Karşılaşmalar" adını taşıyor. 12 Eylül 2008'de Köln'de "Şiir Bir Coşkudur" ve 20 Eylül'de Darmstadt'ta "Bugünkü Türk Edebiyatı: Yol İşareti Servi Ağacı" başlıklı etkinlikler yapılacak.

Türkiye'den Gökhan Cengizhan, Cezmi Ersöz, Mehmet Zaman Saçlıoğlu, Nida Öz (Edebiyatçılar Derneği Almanya Temsilcisi), Yücel Kayıran, Mehmet Yaşın, Orhan Alkaya, Akif Kurtuluş, Turan Koç, Cengiz Bektaş, Çetin Öner ve Yavuz Bülent Bakiler'in katılacağı etkinliklerde, Almanya'dan İmre Török (Alman Yazarlar Birliği Başkanı), Dr. Reimer Eilers (Alman Yazarlar Birliği Hamburg Bölge Başkanı), Prof. Dr. Horst Bosetzky (Alman Yazarlar Birliği Berlin Bölge Başkanı), Andreas Rumler (Alman Yazarlar Birligi Köln Bölge Baskanı), Gino Leineweber, Emina Kamber, Anja Tuckermann, Isolde Ahr, Alexander Pfeiffer (Alman Yazarlar Birliği Hessen Bölge Başkanı), Dr. Monika Carbe ve Prof Dr. Jens Peter Laut yer alıyor.

20 ciltlik Türkiye Kitaplığı serisi
Etkinliğin 20 Eylül'deki bölümüne katılacak olan Türkolog Prof Dr. Jens Peter Laut, Almanya'da ses getiren "Türkische Bibliothek" (Türkiye Kitaplığı) adlı 20 ciltlik Türk edebiyatı çeviri serisini, 2005 yılının sonbaharından bu yana Prof. Dr. Erika Glassen ile birlikte yayına hazırlıyor. Serideki eserler arasında Halit Ziya Uşaklıgil'in Aşk-ı Memnu, Memduh Şevket Esendal'ın Ayaşlı ve Kiracıları, Sabahattin Ali'nin İçimizdeki Şeytan, Ahmet Hamdi Tanpınar'ın Huzur, Yusuf Atılgan'ın Aylak Adam, Leyla Erbil'in Tuhaf bir Kadın, Adalet Ağaoğlu'nun Ölmeye Yatmak, Oğuz Atay'ın Bir Bilim Adamının Romanı, Murathan Mungan'ın Doğu Sarayı, Hasan Ali Toptaş'ın Gölgesizler, Aslı Erdoğan'ın Kırmızı Pelerinli Kent, Ahmet Ümit'in Sis ve Gece ve Murat Uyurkulak'ın Tol adlı eserleri bulunuyor.