Dikili’den demokrasi çığlığı

Dikili Şenlikleri’nin ikinci gününde "Dikili’den Demokrasi Çığlığı" ana temasıyla çeşitli etkinlikler düzenlendi.

soL (İzmir) Dikili Şenlikleri'nin ikinci günü, "Hukuk, Demokrasi ve İnsan Hakları" paneliyle başladı. Panele, İnsan Hakları Vakfı'ndan Prof.Dr. Veli Lök, DSP eski milletvekili ve Barış Meclisi sözcüsü Prof.Dr. Cengiz Güleç ve avukat Ergin Cinmen katıldılar. Panelin ardından söyleşiler ve şiir dinletileriyle devam eden günün ikinci yarısında şenliğin ikinci gününün ana teması olan "Dikili'den Demokrasi Çığlığı" başlığında, bugüne kadar yitirilen tüm demokrasi şehitleri, devrimciler ve ilericiler anısına "Kaybettiklerimiz" adlı bir etkinlik düzenlendi. Etkinlik tüm kayıplar için yapılan saygı duruşu ile başladı.

Mustafa Suphiler, faili meçhuller, katliamlar...
Belediye Başkanı Osman Özgüven açılış konuşmasında, "1920'lerde Mustafa Suphileri Karadeniz'de boğduran cinayet şebekesi faaliyetlerini hâlâ devam ettiriyor. 77 katliamı, Sivas ve Maraş katliamlarının failleri ortaya çıkarılmadan, binlerce faili meçhul cinayet aydınlatılmadan, demokrasi kavgası sürdürülemez Bu kavgayı sürdürmek için temiz devlet, temiz siyaset, temiz medya ve temiz toplum istiyoruz" dedi.

Özgüven, bu nedenle Ergenekon davasının bütün yanlışlarına, bütün kurgu hatalarına rağmen gerçek sorumluların bulunması için derinleştirilmesinden ve arkasında durulmasından yana olduklarını, açılan deliğin genişletilmesi gerektiğini söyledi.

"Kaybettiklerimiz" adlı etkinlikte daha sonra, Dikili Belediyesi tarafından hazırlanan ve Cumhuriyetin kuruluş yıllarından bu yana yitirilen demokrasi şehitleri, ilericiler ve devrimcilerin anlatıldığı belgesel filmin gösterimi yapıldı. Etkinlik yitirilenlere adanan şiir dinletisiyle son buldu.

Gece, Tiyatro Zeytindalı'nın şair Hasan Hüseyin Korkmazgil'i konu alan "Acıyı Bal Eyledik" adlı şiirli tiyatro gösterisiyle ikinci gün etkinlikleri sona erdi.