Dikili Barış Şenlikleri yarın başlıyor

İzmir'in Dikili ilçesinde 26 Ağustos-1 Eylül tarihleri arasında düzenlenen Barış, Demokrasi ve Emek Şenlikleri, "Barışa Pedal Bisiklet Turu" ve barış yürüyüşüyle başlıyor.

soL (HABER MERKEZİ) Dikili Belediyesi tarafından organize edilen Barış, Demokrasi ve Emek Şenlikleri'nde konserler, tiyatro ve dans gösterileri, sergiler, film gösterimleri ve güncel konu başlıklarında düzenlenecek paneller yer alacak. Yedi gün boyunca devam edecek etkinliklerin büyük çoğunluğu Atatürk Meydanı'nda yapılacak.

26 Ağustos Salı günü yapılacak açılış töreninde, Belediye Başkanı Osman Özgüven, Kaymakam Zafer Karamehmetoğlu ve SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın birer konuşma yapacaklar. İlk gün akşam düzenlenecek "Dikili Engelsiz Sevgi Köyü ile Dayanışma Gecesi"ne Belediye Çocuk Korosu gitar/keman dinletisiyle, Belediye Bağlama Grubu ve Belediye Çocuk Roman Dans Grubu da gösterileriyle katılacaklar. Gece, Grup Flamingo'nun "Ritmin Efendileri" konseriyle sona erecek.

27 Ağustos Çarşamba
İkinci gün, "Hukuk, Demokrasi ve İnsan" konulu panel ile açılacak. Aynı gün "Dikilili Çocuklar Kendini Keşfediyor" konulu bir başka panel düzenleniyor. Altay Spor Kulübü eski başkanı Hanri Benazus'un kitap imza ve söyleşisinin ardından, "Barış ve Demokrasi İçin Şiir" söyleşisi ve "Dikili'den Çığlık 1" adlı sunum da ikinci gün etkinlikleri arasında yer alıyor.

Etkinlikte Mehmet Özer "Hukuk, Demokrasi, İnsan Hakları ve Siyaset" konulu bir sunum yapacak. Etkinliğin tanıtımında "evrensel hukuk kurallarına bağlı, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye, emeğe ve insan haklarına saygılı devlet, siyaset, medya ve toplum istiyoruz" deniliyor.

Daha sonra, Türkiye siyaset tarihinde yitirdiğimiz isimler hakkında konuşmalar yapılacak. "Kaybettiklerimiz" başlıklı bu bölümde, Sabahattin Ali, Turan Emeksiz, Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan, Yusuf Aslan, 1 Mayıs 77'de katledilen 36 emekçi, Çorum/Maraş katliamı mağdurları, 16 Mart 1978'de katledilen gençler, Abdi İpekçi, Kemal Türkler, Erdal Eren, tüm 12 Eylül kayıpları, Sivas katliamında yakılan aydınlar, Çetin Emeç, Ahmet Taner Kışlalı ve Hrant Dink gibi isimler anılacak. Bu etkinlik, Olof Palme Barış Parkı'nda gerçekleşecek ve ikinci bölümü 31 Ağustos günü yapılacak. Festivalin ikinci günü, Tiyatro Zeytindalı'nın "Acıyı Bal Eyledik" adlı oyunuyla sona erecek.

28 Ağustos Perşembe
Uçan Süpürge kadınlar matinesi film gösteriminden sonra Sündüz Haşer'in "Hukuk da Demokrasi de Bize Çok Lazım" başlıklı sunumu ve yine Uçan Süpürge'nin kısa film gösterimi yer alıyor. Daha sonra "Sosyal Belediyecilik" başlıklı panel yapılacak. Gece, Dikili Engelliler Dayanışma Derneği'nin sergileyeceği Sabahattin Ali'nin "Sırça Köşk" adlı eserinden uyarlanan tiyatro gösterisi ve Grup Mavi konseriyle sona erecek.

29 Ağustos Cuma
Uluslararası Çevre Konferansı "Temiz, Sağlıklı Çevre ve Su, İnsan Hakkıdır" başlığıyla düzenleniyor. Günün bir başka önemli etkinliği, uluslararası panel olacak. Panele Kanada ve Hollanda'dan isimlerin yanı sıra Prof. Dr. Beyza Üstün (Yıldız Teknik Üniversitesi) ve Prof. Dr. Fuat ERCAN da (Marmara Üniversitesi) katılıyorlar. Güne yönetmen Timur Sezgin'in "Ölüler Altın Takmaz" filmi, Günbatımı sohbetleri ve akşam konseri ile devam edilecek.

30 Ağustos Cumartesi
"Yeni Sosyal Güvenlik Yasası, Çalışma Hayatımız ve Sendikalar" başlıklı panele, Türkiye'deki sendikaların Genel Başkan ve yardımcılarıyla, TMMOB adına Nail Güler ve Türk Tabibler Birliği adına Prof. Dr. Gencay Gürsoy katılıyorlar. Hikmet Çetinkaya kitap imza ve söyleşisinin ardından, gece, Genco Erkal'ın "İnsanlarım" adlı tek kişilik oyunuyla sona erecek.

31 Ağustos Pazar
"Daha Kaliteli Yaşanabilir Bir Dikili", "Ekmek, Su, Sağlık, Ulaşım, Eğitim ve Çevre, İnsan Hakkıdır" panelleri bugünün önemli etkinliklerinden. Panellere, Dikili'deki resmi kurum ve kuruluşların, oda, sendika ve derneklerin temsilcileri katılıyor. Panelin ikinci oturumunu Belediye Başkanı Osman Özgüven yönetecek ve Dikili'deki yerel projelerin tanıtımı yapılacak. Günün bir başka önemli etkinliği de, ilk bölümü şenliklerin ikinci gününde yapılan "Dikili'den Çığlık" başlıklı panel olacak. Şenliklere katılan örgüt, dernek, oda ve sendika temsilcilerinin ortak bildiri sunmalarının ardından, Kardeş Türküler sahne alacak.

1 Eylül Pazartesi
Festivalin son gününe açık satranç turnuvasıyla başlanacak. "Uluslararası İlişkilerin Barışa Katkısı" başlıklı paneli Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven yönetecek. Yabancı konukların yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Midilli Belediye Başkanı Nasos Yakalis'in de katılacağı panelden sonra, gece, açık satranç turnuvasının ödül töreni ve Süavi'nin barış konseriyle, Dikili Barış, Demokrasi ve Emek Şenlikleri sona erecek.