“Che bir devrimciydi”

Froilan Gonzalez TÜYAP'taki “Che ve 68 hareketinin 40. yıldönümü” başlıklı söyleşisinde Che Guevara'nın devrimci kişiliğinin, 68 hareketi ve günümüzde ne anlam ifade ettiğini Che dostları ile paylaştı.

soL (HABER MERKEZİ)Che Guevara üzerine yaptığı çalışmaları ile tanınan Kübalı yazar araştırmacı Froilan Gonzalez Küba Büyükelçiliği işbirliğiyle TÜYAP Kitap Fuarı'nın konuklarından biri oldu.Froilan Gonzalez "Che ve 68 hareketinin 40. yıldönümü" başlıklı söyleşisinde Che Guevara'nın devrimci kişiliğinin, 68 hareketi ve günümüzde ne anlam ifade ettiğini aktardı.

Gonzalez öncelikle Che'nin duyguları, enternasyonel anlayışı, yönetici tavırları ve kültürünün yaşamının son dönemini geçirdiği Bolivya'da bugün dahi yaşamın kaynağı olduğunu hatırlattı ve Che'nin CIA tarafından öldürülmesinin ardından o dönemde Bolivya'ya yönelik bölünme politikalarının bugün de benzer bir şekilde uygulanmak istendiğinin altını çizdi.

Che'nin verdiği mücadelenin şüphesiz 68 hareketini etkilediğini söyleyen Gonzalez, o dönemde dünyadaki yalanların aksinin Vietnam'ı, Nepal'i etkilendiğini bugün de buna benzer bir sürü örneğin yaşanmaya devam ettiğini vurguladı. Bağdat'a düşen bombalar, küreselleşme, insanlığın yaşadığı gıda ve finans krizinin bugünün yalanları olduğunu söyledi. ABD emperyalizminin kendi başına bir vahşet olduğunu söyleyen Gonzalez, bugün yeni bir kölelik çağının yaşandığını ancak buna karşı yükselen hareketlerin de insanlığı yeni bir 68'lere yakınlaştırdığını savundu.

Gonzalez, Avrupa'da işçi sınıfı öğrenci hareketlerini etkileyen 68 devrimine rağmen bugün Avrupa'daki aydınların Latin Amerika coğrafyasında daha akılcı bir şekilde bakmaları gerektiğini de dillendirdi.

Che'nin annesine yazdığı bir mektupta Nazım'ın bir şiirinden alıntılar yaptığını aktaran Gonzales, Che'nin devrimci bir Türk şairi olarak Nazım'ı okuduğunu bildiklerini örneklerle anlattı ve herşeyden önce Che'nin kararlı bir devrimci olduğunun altını çizdi.

Gonzales sunuşunun ardından José Marti Küba Dostluk Derneği standında türkçe olarak Yar Yayınları tarafından yayınlanan, Adys Cupull ile Frolian Gonzalez imzasını taşıyan "CIA Che'ye Karşı" kitabını okurlara imzaladı.