"Bir Devrimcinin İzinde"

Nazım Hikmet Kültür Merkezi, ölümünün 24. yılında, Yılmaz Güney'i iki etkinlikle anıyor. Bu akşam, "Bir Devrimcinin İzinde" başlıklı panelin ardından "Yol" filminin gösterimi yapılacak.

soL (HABER MERKEZİ) Ölümünün 24. yılında, Yılmaz Güney'in sinema sanatına katkılarının ve devrimci kişiliğiyle geride bıraktığı mirasın tartışılacağı "Bir Devrimcinin İzinde" başlıklı panele, oyuncu Ayşe Emel Mesçi, Orhan Aydın ve sinema tarihçisi Zahit Atam katılıyorlar. NHKM bahçesinde bu akşam 19.30'da başlayacak panelden sonra, 20:30'da Güney'in Altın Palmiye ödüllü filmi "Yol"un gösterimi yapılacak.

1982 Cannes Film Festivali'nde yönetmen Costa Gavras'la Altın Palmiye ödülünü paylaşan "Yol"da, Tarık Akan, Şerif Sezer, Meral Orhonsay, Halil Ergün, Necmettin Çobanoğlu ve Tuncay Akça rol alıyorlar. 1981 yapımı film 114 dakika.

Güney'in ardından "Yol"un izinden
"Yol", İmralı Açık Cezaevi'nden bayram iznine çıkan beş mahkumun öyküsü çerçevesinde bir Türkiye panoraması sunuyor. Törelerin mahkum ettiği kadınlardan ezilen yoksul Kürt köylüsüne, ihanetin ağırlığı altında kalanlardan umutsuzluk içine hapsolanlara sesleniyor Yılmaz Güney: Layığımız bu değildir!

Senaryosu o sırada cezaevinde olan Yılmaz Güney tarafından yazılan "Yol", Şerif Gören'den önce, "Bayram"" adıyla Erden Kıral tarafından çekilmeye başlanmıştı. Elde edilen materyalden memnun kalmayan Yılmaz Güney, filmin yönetimini Erden Kıral'dan alıp Şerif Gören'e teklif etti. Gören, önceki ekipten yalnızca Tarık Akan'ı bırakarak ve Güney'in senaryosundaki on iki karakteri beşe indirerek, filmi yeni bir ekiple çekti. Filmin çekilen ham görüntüleri yurtdışına kaçırılarak, Yılmaz Güney'in de başında bulunduğu bir ekip tarafından kurgulandı.

Güney'in ödülü vatandaşlık yitirme oldu
Sinema tarihçisi Zahit Atam'ın görüşüne göre Güney Türkiye sinemasının 12 Eylül 1980 darbesinde ve sonrasında yaşadıklarını iyi örnekliyor.

Atam, "darbe olduktan sonra ve Yılmaz Güney hapisten kaçıp önce İsviçre'ye sonra da Fransa'ya yerleştiği zaman, Türkiye'de vatandaşlıktan çıkarma çalışması başlatılmıştı. 'Yol'un Cannes'daki gösteriminden sonra karar kesinleşti. Yani Türkiye, 'Yol'un Cannes'da Altın Palmiye ödülü almasını, Güney'i vatandaşlıktan çıkararak ve filmin bütün kadrosunu mahkemelerde yargılayarak kutladı"diyor.

Panel ve gösterim için adres:
Nazım Hikmet Kültür Merkezi
Ali Suavi Sokak (Sanatçılar Sokağı) No: 7, Bahariye, Kadıköy / Tel: 0216 414 22 39