"Bakan'a tepki vermezse TYS'den istifa ederim"

Yazar Nihat Behram, Türkiye Yazarlar Sendikası'nı “Nâzım’ın ideolojisi ve ilişkileri bakımından Rusya için anlamlı olabilir fakat Almanya’ya uygun düşmez” diyen bakan Günay'a tepki göstermeye çağırdı.

soL (HABER MERKEZİ) Nihat Behram, TYS (Türkiye Yazarlar Sendikası)'nı, Türkiye'nin "Konuk Ülke" olduğu bu yılki Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı'nda, Fazıl Say'ın "Nâzım Hikmet Oratoryosu"nun, programa konulduğu halde sonradan programdan çıkarılması ve bunu TRT 2'deki konuşmasında "Nâzım'ın ideolojisi ve ilişkileri bakımından Rusya için anlamlı olabilir fakat Almanya'ya uygun düşmez!" açıklaması nedeniyle Kültür Bakanı'na tepki göstermeye çağırdı.

Behram, soL'a yaptığı açıklamasında, "Siyasi tarihimizin 'en üst düzey dönekliği' gibi bir rekoru olan Devletin Kültür Bakanı, devletin TV'sinde "Fazıl Say'ın Nâzım Hikmet Oratoryosu'nun programdan çıkarıldığını", bu oratoryonun, " Nâzım'ın ideolojik yakınlığı açısından Rusya için anlamlı olabilir ama Almanya'ya uygun düşmez" sözleriyle açıkladı. Tek tepki 'katılmama' yönünde görüş belirten birkaç yazar ve Fazıl Say'dan geldi. Bakanlık yetkilileri, her zamanki 'takiyye' yöntemiyle, 'bütçe nedeniyle' bu kararın alındığını söyledi! Başta TYS ve yazar kuruluşları, devrimci demokrat yazarlar, aydınlar, bu karar karşısındaki görüşlerini açıklamalıdır. Bilinçli tepki verilmelidir. Konu geçiştirmeye gelmeyecek ciddiyettedir. Ben şahsen, bu konuda bir tepki belirlemez ise, kurucularından biri, isim ve fikir babalarından biri olduğum TYS'den istifa edeceğim" dedi.

"Bütün dünyada Türkiye'yi en onurlu biçimde temsil etmiş kişilerin başında Nâzım gelmiyor mu? Ya peki, bunların Türkiye'yi dünyaya tanıtma perspektifleri ne?" diye soran Behram, bu olay karşısında sessiz kalanlara ise, "hâlâ Türk vatandaşı sayılmayan, yani 'vatan haini' statüsü devam eden Nâzım Hikmet'le ilgili ve çok değerli sanatçımız Genco Erkal'in de yer aldığı, tüm dünyada tanınan Fazıl Say'ın bu eserinin fuar programından çıkarılma nedenini, kendilerine bu konu sorulduğunda, Kültür Bakanı gibi mi açıklayacaklar? Böyle düşünmeyen sessizliğini bozmalıdır. Bilinç bunu gerektirir! Bize bu bilinç, bu coğrafyada yüzyıllardan süzülüp gelmiş Nâzım'ın yazarlık onurundan mirastır. Onun sansürüne duyulan öfke işlemelidir. Kında duran öfke, kında duran onur paslanır!" sözleriyle tepki vermeye çağırdı.