Artık operalarda arya arası reklam alırsınız

AKM’nin tadilatına destek için dış cephesini reklam ve tanıtıma açmak isteyen Kültür Bakanlığı, 2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul projesi kapsamında Ayazağa Kongre ve Kültür Merkezi’ne de sponsor buldu.

soL (HABER MERKEZİ) İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'na tahsis edilen arazide, AKM'nin alternatifi olarak inşa edilen ve yaklaşık yüzde 85'i tamamlanmış halde yıllardır bekletilen Ayazağa Kongre ve Kültür Merkezi, Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'ın "hayırsever bir işadamı" bulmasıyla atıl durumdan kurtulacak. Projenin tamamlanması için Bayındırlık ve İskan Bakanlığı inşaat fiyat tarifesine göre 88 milyon YTL tutarında yatırım yapılması gerektiği öğrenildi.

Bakan Günay, katıldığı bir televizyon programında, Ayazağa Kongre ve Kültür Merkezi'ni 2010'a yetiştireceklerini açıkladı. "Hayırsever bir işadamı buldum. Bir iki hafta içinde protokolü imzalıyoruz. Adını şimdi açıklamayacağım bu işadamı, 100 milyon dolara burayı bitireceğini söyledi. Artık bu konu çözülmüş oldu" diyen Bakan Günay, Ocak ayında yaptığı bir başka açıklamada da AKM'nin tadilat çalışmalarının 2010'a yetiştirilmesinin mümkün olamayacağını söylemişti. Bakanlık, bir yandan AKM'yi gözden çıkarırken öte yandan yeni merkezler açarak kültür alanını ranta çevirme planını uygulamaya koyuyor.

Yıktıklarımızın yerine sayın
Kültür Bakanlığı, 2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul kapsamında, AKM, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi ile Açıkhava Tiyatrosu'nu da içine alan ve Kongre Vadisi olarak bilinen bölgeyi ticarete açmak için uzun zamandır uğraşıyor. AKM'yi yıkma planı sanat örgütlerinin mücadelesiyle sekteye uğradı, ancak Muhsin Ertuğrul Sahnesi yıkılmaktan kurtulamadı. Bakanlık, "deprem hasarlı ve faaliyetler için yetersiz" olduğu iddia edilen AKM binasında geçen ay itibariyle tadilat başlattı. Yıkıma karşı mücadelenin ardından tadilatta karar kılan ancak bütçe yetersizliği gerekçesiyle işin zamanında bitirilemeyeceğini açıklayan Bakan Günay, Ayazağa'daki yeni merkezin yapımı için bir işadamından destek buldu. AKM'nin tadilatı için de binanın dış cephesini reklam ve tanıtıma açarak bir skandala imza atan Bakanlık, kamunun elinde bulunması gereken kültür değerlerini tek tek sermayeye açıyor.

Günay, Frankfurt tepkilerinden rahatsız olmuş
Programdaki konuşması sırasında, Türkiye'nin onur konuğu olarak katılacağı Frankfurt Kitap Fuarı hakkındaki soruları da yanıtlayan Günay, "yazar ve yayınevi seçiminde komisyonun 'ideolojik' davrandığıyla ilgili çeşitli iddialar var. Ben de bu iddiaları basından okudum. Konuyla yakından ilgileniyorum. Herkes müsterih olsun. Türkiye, bütün renkleriyle Frankfurt'ta temsil edilecek. Hiçbir ayrımın yapılması söz konusu değil" dedi.

Frankfurt'a gidecek yazarların ve yayınevlerinin hâlâ kesinleşmemesi ve kamuoyundan saklanmasıyla ilgili bir soru üzerine, Günay, "böyle bir şeyin olmasını tasvip etmem. Ben listelerin kamuoyuyla paylaşıldığını biliyorum. Eğer kamuoyuyla paylaşılmamışsa arkadaşlara talimat vereceğim. Her şey şeffaf olmalı" ifadesini kullandı. Kültür Bakanlığı'nın Frankfurt Kitap Fuarı'na davet ettiği yazarlardan Leyla Erbil, Tahsin Yücel, Nihat Behram ve Kaan Arslanoğlu katılımı reddederek AKP kültür politikalarını eleştirmişti. Tanıtım için hazırlanan edebiyatçılar belgeseli de yazarlardan izin almadan oluşturulan ve sürekli değişen listesiyle tartışma yaratmıştı.