AKM’yi reklam panosu yapacaklar!

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Atatürk Kültür Merkezi’nin dış cephesine reklam alma talebi gerçekleşirse, bir kültür varlığı, reklam panosu muamelesi görecek.

soL (HABER MERKEZİ) "Kentsel dönüşüm projesi" kapsamında kültür ve sanat alanlarına da el atan AKP yönetimi, yükselen tepkiler üzerine AKM'yi yıkamayınca, tadilat için kapatma yoluna gitmişti. 1 Haziran tarihinde bir buçuk yıllığına kapatılan binanın akıbeti konusunda tüm sanat örgütleri, aydınlar, sanatseverler endişeli bir bekleyiş içindeyken, son olarak dış cepheye reklam alma konusunun gündeme gelmesi, bu endişeleri artırdı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, dış cephesine reklam alınmasını önermesiyle, yeni bir tartışmaya konu olan AKM binası, eğer Kültür Bakanlığı'nın planı gerçekleşirse, parasını verenin reklamını yaptığı dev bir pano haline dönüşecek. Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından birinci derecede tescilli bina ilan edilen AKM'nin, Kullanma ve İşletme Yönetmeliği'nde, üzerine afiş asılmasına izin verilmeyeceği açıkça belirtiliyor.

AKM dış cephesine reklam ve afiş asılması önerisi, kültürel, etik ve estetik kuralların ihlalinin ötesinde, bunun "binanın tadilatına destek olmak amacıyla" yapılacağının açıklanmasıyla, "bu işten de para kazanmak" isteyen AKP'nin rant anlayışını da gözler önüne serdi.

Sanat örgütleri harekete geçti
Önerinin ortaya atılmasının ardından, Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği İstanbul Temsilcisi Orhan Kurtuldu, İstanbul 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'ne bir yazı yazarak, AKM'nin bir rant merkezi haline getirilmesine engel olunmasını istedi.

Kurtuldu, mektubunda, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Döner Sermaye Müdürlüğü'nce binanın önüne afiş, tanıtıcı reklam asılması isteğinde bulunulduğunu belirterek, "bu konuda, Koruma Bölge Kurulu'nca İstanbul Atatürk Kültür Merkezi'ne reklam afişi asılamayacağı konusunda alınmış kararlar varken, hâlâ bu kararlara uyup saygı göstermesi gereken ve çelişkili kararlar oluşturarak kendi ilke kararlarına ve mevzuata aykırı iş yaptırmaya çalışan Bakanlığın bu tutum ve davranışını olumlu karşılamamız mümkün değildir" dedi. Kurtuldu, konuyu AKM Müdürlüğü'ne sorduklarında Döner Sermaye Müdürlüğü'nün ilgili yazısından haberdar olmadıklarını ifade ettiklerini de belirtti.

"Hükümet binalarına,
hatta Anıtkabir'e bile reklam düşünebilirler"
Konuyla ilgili sorularımızı yanıtlayan Orhan Kurtuldu, kurulduğu günden bu yana binayı kullanan sanat kurumlarının, kendi sanatsal faaliyetlerinin bile afiş ve duyurularını dış cepheye asmadıklarını belirterek, Kültür Bakanlığı'nın talebinin kabul edilebilir bir yönü olmadığını söyledi. "Kurumun, bu talebi 'incelemeye alması' bile, kültür alanlarını ranta açan zihniyetin adım adım ilerlediğini gösterir. O zaman hükümet saraylarına, valilik binalarına hatta Anıtkabir'e de reklam asılmasını gündeme getirebilirler."

Orhan Kurtuldu, iktidarın bu konuda olduğu gibi, AKM'nin yıkılması gündeminde de dışarıya hiçbir bilgi sızdırmama çabası güttüğünü söyledi. "AKM'de şu anda tadilat başladı. İçeride sahnelerin sökülmeye başlandığı bilgisi geldi. Yerine nasıl bir şey yapılacağına, planın ne olduğuna dair bilgi verilmiyor. Reklam konusunda da ellerinden geldiğince gizli çalışıyorlar. Dış cepheye reklam panoları asacaklar ve bir buçuk yıl boyunca AKM'yi hem rant aracı olarak kullanacak, hem de içeride nelerin döndüğünü unutturacaklar. İş bittiğinde ortaya çıkacak şey, 2010 Kültür Başkenti İstanbul projesi için düşünülen şeydir. Korkarım ki iktidar, kentsel dönüşüm kapsamında kültür alanlarını rant merkezlerine dönüştürmek için elinden geleni yapıyor." Kurtuldu, sanat örgütlerinin bu duruma tepkisiz kalmayacağını da sözlerine ekledi.