7. Genç Edebiyatçılar Buluşması

Genç şairler Mehmet Çakır ve Eda Keskin, ilk kitaplarıyla NHKM'deki etkinliğin konuklarıydı.

soL (HABER MERKEZİ) Nâzım Hikmet Kültür Merkezi bahçesinde gerçekleştirilen "Genç Edebiyatçılar Okurlarıyla Buluşuyor" etkinliğinin yedincisinde, genç şairlerden Mehmet Çakır ve Eda Keskin, ilk kitaplarını ve şiire bakış açılarını anlattılar.
Eda Keskin, 1983 doğumlu. İlk kitabı "Susmak Kadın ve Zaman" adını taşıyor. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Felsefe bölümünde yüksek lisans eğitimi devam eden Keskin, edebiyat çalışmalarını üniversitenin Edebiyat Topluluğu içinde sürdürüyor.
Diğer konuk şair Mehmet Çakır ise 1985 doğumlu ve Marmara Üniversitesi'nde hukuk eğitimi alıyor. Çakır aynı zamanda Cumhuriyet gazetesinin Kitap Eki'nde çalışıyor. Çakır'ın ilk kitabı "Taşın İnceliği".

Serüvenin başlangıcı
Etkinlikte şiire bakış açılarını ve ilk kitaplarının hazırlık sürecini anlatan genç şairler, şiirlerinden de örnekler sundular.
Keskin, şiirlerine de yansıyan bir tür "yabancılaşma" sürecinin kendisi için bilinçli bir tercih olduğuna değindi. Böylelikle, içinde yaşadığımız düzenin ideolojik etkilerinden bir süre için korunarak "kendisini bulmak imkanı" yakaladığını, ama bundan sonrasında daha isyankar ve müdahil şiirler yazmak istediğini belirtti. Bu anlamda, kitabın adında da geçen "susmak" sözcüğünün kendisi için kesin bir yönelimi değil, bir dönemi ifade ettiğini ve artık yüzünü toplumsal yaşamın karmaşıklığına dönmeyi tercih ettiğini söyledi.

"Reddedilmekten öğrendiğim şeyler var"
Mehmet Çakır konuşması sırasında, şiir kitabı fikrinin, yine Nâzım Hikmet Kültür Merkezi bahçesinde bir sohbet sırasında ortaya çıktığından bahsetti ve kitabının kapak tasarımı konusunda Murat Akkan'a teşekkür etti. İlk temas ettiği yayınevinden ret cevabı aldığını anlatan Çakır, bu durumdan şikayetçi olmadığını, çünkü araya giren zamanın, şiirler üzerinde çalışmak ve kitabı geliştirmek adına çok faydalı olduğunu söyledi.

Çakır, edebiyat dünyasına adım attığından beri karşılaştığı sanatçıları ve olayları gözlemlediğini, buradan yola çıkarak "ne olmak" değil, "ne olmamak" istediğini tanımlayabildiğini, şiir üzerine kuramsal çalışmalardan uzak durduğunu ve şiirinin kendi doğallığı içinde gelişmesini umduğunu belirtti. Güncel toplumsal olayların şiirinde önemli olduğuna değinerek, SEKA direnişi için yazdığı "Direniş" adlı şiirini örnek gösterdi.

Konuşmaların ardından dinleyicilerle bir süre sohbet eden Keskin ve Çakır, kitaplarını imzaladılar.

Bir sonraki buluşma 27 Temmuz'da NHKM bahçesinde Kayısı Ağacıaltı'nda gerçekleşen etkinliklerin sekizincisi, 27 Temmuz Pazar günü Mehmet Öztek ve Burak Acar'ın katılımıyla gerçekleşecek.