56. San Sebastian Film Festivali

İspanya’nın Bask bölgesinde 18 Eylül’de (yarın) başlayacak San Sebastian Film Festivali’ne, Türkiye-Fransa-Belçika-Almanya ortak yapımı “Pandora’nın Kutusu” adlı filmiyle katılan yönetmen Yeşim Ustaoğlu Altın İstiridye büyük ödülü için yarışacak.

soL (HABER MERKEZİ) Sinema dünyasının önemli etkinliklerinden olan San Sebastian Film Festivali, 18-27 Eylül tarihleri arasında İspanya'nın Bask bölgesinde başlıyor. "Altın İstiridye" adlı büyük ödülü için bu yıl yarışacak filmler arasında Türkiye'den yönetmen Yeşim Ustaoğlu da bulunuyor. "Pandora'nın Kutusu" ilk kez, 6 Eylül tarihinde Toronto Film Festivali'nde gösterilmişti. Ustaoğlu'nun Belçika-Türkiye-Fransa-Almanya ortak yapımı son filmi, annelerinin kaybolduğunu öğrenen üç kardeşin, onu aramak için çıktıkları yolda, birbirleriyle olan ilişkileri ve kendi yaşamları hakkındaki sorgulamalarını anlatıyor.

Ödül için yarışacak diğer yönetmenler arasında İngiliz Michael Winterbottom, Japon Hirokazu Kore-eda, İranlı Samira Makhmalbaf, İspanyol Javier Fesser, Jaime Rosales ve Belen Macias gibi isimler de yer alıyor. Uluslararası uzun metrajlı film ödülü için on beş filmin yarışacağı San Sebastian Film Festivali'nin açılışı, İngiliz yönetmen Richard Eyre'nin "The Other Man" (Öteki Adam) adlı filmiyle yapılacak. Kapanış filmiyse "Brick" (Asi Gençlik) filminin de yönetmeni Rian Johnson'ın "The Brothers Bloom" filmi olacak.

İspanya, Bask ve Küba sinemasından örnekler
Festivalin Horizontes Latinos bölümünde yönetmen Mirta Ibarra'nın belgesel yapımı "Titon, de la Habana a Guantanamera" gösterilecek. Film, Kübalı yönetmen Tomás Gutiérrez Alea'nın (Titon) hayatını, devrimci sinema anlayışını "Guantanamera" başta olmak üzere filmografisi eşliğinde anlatıyor.

Festivalde ayrıca, "İspanyol Sineması" ve "Bask Filmleri Günleri", "Japon Yeni Sineması", "7.Uluslararası Film Okulu Toplantıları" ve yönetmen Mario Monicelli'nin filmlerinin gösterileceği özel bölüm de yer alacak.

Festivalin jürisinde kimler var?
Festivalin jüri başkanlığını "Philedelphia" ve "Kuzuların Sessizliği" filmlerinden hatırlayacağınız ABD'li yönetmen Jonathan Demme yapıyor. 2008 yapımı Rachel Getting Married (Rachel Evleniyor) adlı filmin çekimlerini tamamladıktan sonra belgesel yönetmenliğine geçiş yapan Demme, ABD'de meydana gelen Katrina kasırgasını anlatan ve şarkıcı Bob Marley'in hayatını konu alan iki belgeselinin çekimleriyle yoğun günler geçiriyor. Filmin 2010'da Marley'in 65. doğumgününde vizyona girmesi bekleniyor.

Jürinin diğer üyeleri yönetmen Michael Ballhaus, Arjantinli yapımcı Martina Gusman Urruti, Japon yönetmen ve aktör Masato Harada, "Caramel" (Karamel) filminin yönetmeni Lübnanlı Nadine Labaki, yönetmen Clare Peploe ve aktrist Leonor Watling. Ünlü yönetmen Antonioni'nin asistanı olarak sinema çalışmalarına başlayan Clare Peploe eşi Bernardo Bertolucci'yle birçok filmde de birlikte çalıştı.

Festivalin kapanış seremonisi ve ödül töreni 27 Eylül'de yapılacak.