Zeytinler toza bulandı, Mutlular ayaklandı!

Mersin'in Mut ilçesinde köylülerin taş ocağı isyanı. İlçeye bağlı mahalle ve köylerde kurulmak istenen taşocaklarına karşı isyan eden vatandaşlar, Mut Belediyesi önünde bir araya gelerek eylem yaptılar.

Mut'a bağlı Deveci, Kale ve Yatırtaş mahallesi ile Mirohor, Elbeyli, Selamlı, Balabanlı, Fakırca, Palantepe ve Kadıköy köylerinin yakınına kurulmak istenen taş ocağı köylüleri sokağa döktü. Mut Belediye binası önünde toplanıp eylem yapan vatandaşlar, taş ocağı kararından vazgeçilmesini talep ettiler. Eylemin ardından köylüler adına bir konuşma yapan Fahri Özen adlı yurttaş, Kızıldağ mevkii olarak adlandırılan ve tarımsal üretim alanı olan bölgede mıcır üretmek amacıyla bir taşocağı kurulacağını belirterek, karara tepki gösterdi.

'Üç beş kuruş için memleketi sıkıntıya sokmayın'
Taş ocağı kurulması planlanan alanın TOKİ tarafından yapılan konutlara da 150 metre mesafade bulunduğunu anımsatan Özen, ayrıca on mahalle ve köyün de taş ocağından etkileneceğini belirterek, "on mahalle ve köye 300 ila 800 metre mesafedeki taş ocağına karşıyız. İnsanların hayatıyla sıhatıyla oynanıyor. Yani insanlarla dalga geçiliyor. Yazık günah. Yetkilileri burada duyarlı ve saygılı olmaya çağırıyoruz. En önemli olan unsurlardan bir tanesi de çıkan taşların yerleşim alanları olmayan bir yerden geçmesi gerek ama buradaki taşlar hep yerleşim alanlarının içerisinden geçecek. 150-200 tonluk bir kamyonun evlerin arasından geçtiğini düşünebilir misiniz? Şu an yol aşamasında iken bile yol kenarındaki bahçelerdeki meyve ağaçları bembeyaz toz bizler o meyve ağaçlarının ürünleriyle geçiniyoruz. Burada insanlar toz yutacak. Gürültüden durulmayacak. Bundan dolayı yetkililere sesleniyoruz, deveyi yardan atan bir tutam ottur. Üç beş kuruş için memleketimizi bu sıkıntılara sokmayalım" uyarısında bulundu.

Mut'ta yapımı sürdürülen hastane inşaatı, toplu konut ve asfalt çalışmaları için hammadde temin etmek amacıyla açılacağı belirtilen taş ocağına tepki gösteren köylüler, çalışmaların tarım alanlarına şimdiden zarar vermeye başladığını belirtiyorlar.

Yusuf Yavuz