“YGS sürgünlerinin” başarı oranı düştü

Bugün Mardin’de yapılan basın açıklamasında YGS nedeniyle Mardin dışında birçok yere gönderilen öğrencinin sınavda başarılarının düştüğü kaydedildi.

Eğitim-Sen Mardin Şubesi bugün öğleden sonra yaptığı açıklamada Pazar günü YGS sınavında Mardin’den birçok öğrencinin şehir dışında hatta Kıbrıs’ta sınava girdiğini hatırlatırken, bu durumun öğrencilerin başarısını düşürdüğüne dikkat çekti.

Öğrencilerinde katıldığı açıklama Eğitim Sen Mardin Şube Başkanı Doğan Anğay tarafından yapılırken açıklamada, “Daha önce Türkiye’nin birçok il ve ilçe merkezinde yapılan üniversiteye giriş sınavı, Mardin’in Kızıltepe ilçesinde geçtiğimiz yıllarda yapıldığı halde bu yıl yapılmadı” ifadelerine yer verildi.

Geçtiğimiz yıllarda “kopya çekmek” gibi ithamlara maruz kalan Kızıltepe ilçesiyle beraber Mardin merkez ve diğer ilçelerinde sınava girecek olan 15 bin öğrencinin önemli bir kısmının kendi istekleri dışında Kayseri, Trabzon, Bolu, Adana, Malatya, Adıyaman, Muğla, Elazığ, Sinop, Edirne, Eskişehir, hatta Kıbrıs gibi yerlerde sınava girmek zorunda bırakıldığını kaydeden Anğay sözlerini şöyle sürdürdü: “Uygulama her yıl 3 bin civarında öğrencisi üniversiteye yerleşen Mardin ve ilçelerindeki öğrencilerin çok ağır bir şekilde cezalandırılması anlamına gelmektedir. Uzun süredir üniversiteye girmek için çabalayan, içinde bulundukları tüm olumsuz koşullara rağmen çalışan, emek veren öğrenciler zaten yoğun stres altında hazırlandıkları sınava girmek için gün sayarken bu akıl almaz gelişme ile daha büyük stres içine girmiş, psikolojileri bozulmuştur. Mardin’de sınava girmek isteyen bir öğrencinin Sinop, Edirne, Muğla ve hatta Kıbrıs gibi yerlerde sınava girmeye mecbur bırakılmasının öncelikli sorumlusu ÖSYM’dir.”

“Öğrencilere önyargılı davranıldı”
Anğay açıklamasında, sınavda Mardin’den giden hemen hemen bütün öğrencilerin başarılarında bir düşüş gözlemlendiğini kaydederken, “Sınava giden bütün öğrenciler gittikleri illerde önyargılı bir şekilde karşılanarak okullarda kopya çekecekmiş gibi bir muamele görmüşlerdir” dedi. Adana’da bir öğrencinin sınava girdiği bir okulda, gözetmenin sınavın başından sonuna kadar öğrencinin başında beklediğini söyleyen Anğay, “Bu durum öğrencinin sınav esnasında yaşadığı stresi iki katına çıkarmıştır” şeklinde konuştu.

Ortaylı kınandı
Anğay, öğrencilerin gelecekleriyle oynamaya kimsenin hakkı olmadığını ifade ederken, “Bu uygulamanın olması ve bir önyargının oluşmasına neden olan Güneydoğu'daki öğrencilerin tamamını töhmet altında bırakan Prof. İlber Ortaylı’yı da yaptığı açıklamadan dolayı kınıyoruz. YGS’de yapılan bu skandal yanlışlık LGS’de asla tekrarlanmamalıdır” dedi. Ayrıca Kızıltepe ile ilgili olarak geçmişte gündeme getirilen kopya uygulamalarının, Türkiye’nin pek çok yerinde yaşandığının bilindiğini söyleyen Anğay açıklamasını şöyle sonlandırdı: “Dolayısıyla böylesi bir karalama kampanyasından yola çıkarak tüm öğrencilerin cezalandırılması kabul edilemez. Önümüzdeki dönemde tıpkı geçmişte olduğu gibi üniversiteye giriş sınavları yine Kızıltepe’de yapılmalı, ÖSYM sınav yerlerinin belirlenmesinde daha dikkatli davranmalıdır.”

Şiirin adı “Sürgün”
Yapılan açıklamanın ardından Uğur Özel adlı bir öğrenci de kendi yazdığı Sürgün adlı şiiri okudu. Şiiri aynen yayınlıyoruz:

SÜRGÜN
Okuma, yazma oranını yükseltirsin
Okumayana okumayı öğretirsin
Haydi Kızlar okula dersin
Sonra hepsini sürgün edersin

Sürgünün baş mimarı Nimet Abla
Çocuklarınızı Mardin’e bekleriz bir ara
Bizi türlü yerlere sürgün edip
Gönlümüzde açtın büyük yara

Nerde demokrasi nerde millet
Ne yapacağını şaşırmış bu devlet
Okumamak için sürgün kalmıştı.
Onu da yaptı ya helal olsun Nimet.

ÖSYM başkanı Yarımağan
Oğlunuda buraya sürgün et o zaman
Demokrasiyi uygulayamıyorsanız
Sizin hayatınız da mevkiniz de yalan

Hem YGS’si Hem LYS’si
Bunlar sürgünün ta kendisi
Demokrasi deyip övünen
Devletimizdir bu sürgünün tek adresi

Sınav değil bu bir sürgün
Güneydoğulu gençlerin hepsi üzgün…
(soL-Mardin)