'Van'da ikinci bir afet daha yaşanıyor'

TTB ve SES Van depreminin 3. ayına ilişkin bir rapor yayınladı. Van’da hayatın normale döndüğü söyleminin gerçeği yansıtmadığının vurgulandığı rapor, Van’da hükümet eliyle ikinci bir afet durumunun yaratıldığını açık biçimde ortaya koyuyor.

Hükümetin sürekli biçimde dile getirdiği "Van’da hayat normale döndü" söylemine tepki gösteren TTB ve SES hazırladıkları raporda, hala bitmeyen hasar tespit çalışmalarına, sağlık merkezlerinde yaşanan sorunlara, mültecilerin sıkıntılarına, çadırkentte yaşanan drama dikkat çekti.

“Van’a yapılan yardımlar ne oldu?”
Türk Tabipler Birliği (TTB) ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası’nın (SES) birlikte hazırladığı deprem raporunu SES Genel Başkanı Çetin Erdolu okudu.

Kamu yöneticilerinin, Van’da hayatın normale döndüğünü iddialarına tepki gösteren Erdolu, “Normalleşmek bir yana, Van’da yaşananlar insan eliyle yaratılmış ikincil bir olağandışı duruma dönüşmüştür. Halkın gönüllülük temelinde yaptığı yardımlar 3 ay geçmesine rağmen neden Van’da kullanılmamaktadır? Bu parayla ne yapılması düşünülmektedir?” dedi.

“Aile Sağlığı Merkezlerinin dahi hasar tespiti yapılmadı”
Kentteki konutların hasar tespitlerinin tamamlanması bir yana, toplam 29 ASM’nin bile kesin hasar tespitleri tamamlanmadığını vurgulayan Erdolu, hastanelerin ve birinci basamak sağlık kurumlarının kesin hasar çalışmalarının bir an önce tamamlanması gerektiğini ve sonuçların yazılı olarak kurumlara ulaştırılması gerektiğini dile getirdi.

“Konut sıkıntısı sürüyor”
Depremin üzerinden 3 ay geçmesine rağmen sağlık çalışanlarının kalıcı, güvenilir ve korunaklı barınma imkânlarından uzak olduğunun altını çizen Erdolu, “Sağlık hizmetleri rotasyonla sürdürülmekte, çalışılan 7-10 gün boyunca sağlık çalışanları arabalarında ya da kimi zaman her gece ayrı bir yerde geçici barınma alanlarında kalmakta” dedi.

“Van’da kalan 100 bin kişiden 20 bini çadırkentte”
Van’da yaşanan depremin ardından yaşanan göçle birlikte geride sadece 100 bin kişinin kaldığını belirten Erdolu, 100 bin kişiden 20 binin ise depremin üzerinden geçen üç ay ve artan kış koşullarına rağmen çadır ve çadırkentte barınmaya devam ettiğini söyledi.

“Van boşaltılmaya mı çalışılıyor?”
Devletin ısrarla konteynır ve prefabrik ev sağlamamasının nedeninin Van’ı boşaltmaya dönük bir çaba olabileceğine dikkat çeken Erdolu, sosyal güvencesi olmayan vatandaşlara dağıtılan ücretsiz ilaçların bir ay sonra kesilmesine de tepki gösterdi.

Van’da bulunan ASM’lerin bina güçlendirme ve tadilat bedellerinin hekimler tarafından ödenmesinin istendiğinin belirtildiği açıklamada, bu giderlerin Sağlık Bakanlığı ve Valilik tarafından üstlenilmesi gerektiği söylendi.

Van’da çok sayıda bulunan mültecilerin kent dışına göç etmeye zorlandığına değinen Erdolu, kentte kalanlara sağlanan yardımların ise kesildiğini dile getirdi.

(soL – Haber Merkezi)