Van'da da arsenikli su

Sağlık Bakanlığı’nın Türkiye genelinde yaptığı su araştırması kapsamında en yüksek arsenik oranı çıkan illerden biri olan Van’da, Belediye Başkanı “Vanlılara arsenikli su içirmem” açıklamasında bulundu.

soL (Van) Mayıs ayının sonlarında Aksaray ilinde yaşanan içme suyu zehirlenmeleri, hangi ilin içme suyunun sağlıksız olduğu tartışmalarını da beraberinde getirdi. Daha önce hasıraltı edilen içme sularının durumu, Aksaray ve Konya ilinde yaşanan yaygın zehirlenme vakalarıyla artık gizlenememiş, sağlık bakanlığı bu konuda çeşitli raporlar düzenlemiş ve yayınlamıştı.

Son olarak Bakanlık tarafından yapılan açıklamada İzmir, Aksaray, Nevşehir, Niğde, Van ve Kars illerinde, sudaki arsenik oranının çok yüksek olduğunu belirtildi.

Bu açıklamanın ardından bir açıklama yapan Van Belediye Başkanı Burhan Yenigün, Türkiye'nin birçok ilinde Arsenikli su olduğunu söyledi. Ankara'da Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan bir toplantıya katıldıklarını belirten Yenigün, sağlıklı su konusunda çeşitli brifingler aldıklarını, bunun üzerine Van için Sağlık Bakanlığı'ndan tekrardan bir heyet istediklerini belirtti.

Su kuyularının tekrar tahlilden geçmesi için müracatta bulunduklarını belirten Yenigün, "En son yapılan tahlillerde Van'ın çeşitli yerlerinde bulunan üç kuyuda Arsenikli su olduğu ve bu miktarın yüzde 38 civarlarında olduğu söylendi. Bu konuda halkımızın hiçbir korkusu ve endişesi olmasın. Belediye Başkanı olarak her şeyden önce halkımızın sağlığını korumakla görevliyiz. Her ne olursa olsun biz belediye olarak halkımıza sağlıklı içme suyu vermek için büyük çaba gösteriyoruz. Sağlık Bakanlığı tarafından tekrardan Arsenikli su raporu verilen kuyularımızın tahlilini yeniden yaptıracağız. Eğer bu üç kuyuda gerçekten Arsenikli su olduğu kesinleşirse bu kuyularımız için yeni projeler geliştirerek arıtma sistemini kullanacağız. Bu da olmazsa söz konusu üç kuyuyu kapattıracağız. Zaten bildiğiniz gibi üç kuyu da şimdi kapatılmış durumda" dedi.

Arsenikli su olduğu tespit edilen üç kuyunun kapatılması halinde belediye olarak yeni su kuyularının arayışı içinde olacaklarını belirten Yenigün, "Bu konuda halkımızın hiç bir şekilde endişesi olmasın. Belediye Başkanı olarak Van halkına Arsenikli su kullandırmam" şeklinde açıklamalarda bulundu.

31 kuyudan 23'ünde arsenik yüksek
Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı inceleme ise Burhan Yenigün'ü tamamen yalanlamakta. Su ile ilgili yapılan analizlerin sonucunda, belediyenin bazı mahallelere su sağlamak için açtığı 31 kuyudan 23'ünde arsenik oranının yüksek olduğu, kapatılan dört su kuyusunda arsenik oranının 156 mikrograma kadar çıktığı saptandı. Bir litredeki normal arsenik oranı ise 10 mikrogam.