Van’da ölümler de çadır sıkıntısı da artıyor

Son rakamlara göre depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 570, yaralı sayısı ise 2 bin 555 oldu. Çadır ve ısınma sorunu ise artarak sürüyor. AKP bölgedeki ihtiyacın ancak çeyreği kadar çadır göndermişken, uzun çadır kuyruğu görüntülerini engellemek için "çözüm" buldu: Buraya gelmeyin, biz getireceğiz...

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) bugün yaptığı açıklamada Van depreminde 570 kişinin hayatını kaybettiğini, 2555 kişinin ise yaralandığını açıkladı. AFAD’ın verilerine göre enkazdan sağ olarak çıkarılan kişi sayısı ise 187.

30 milyon TL gönderildi
Açıklamada, AFAD tarafından Van Valiliğine acil ihtiyaçların karşılanması için ilk aşamada 13 milyon TL yardım gönderildiği, Başbakanlık tarafından başlatılan yardım kampanyasında ise 17 milyon TL toplandığı belirtildi. AFAD açıklamasında ayrıca 48 il ve 39 kurumdan arama kurtarma, sağlık ve ilk yardım personeli ile ekipmanları, 33 THY, 31 askeri ve 16 özel kargo uçağı olmak üzere toplam 78 uçak ve aracın bölgeye sevk edildiğini belirtti.

34 bin çadır gönderilmiş!
AFAD açıklamasında 34 bin 520 çadır gönderdiğini açıklarken bölgede hala çok ciddi çadır sıkıntısı devam ediyor. 34 bin çadır ise hayli önemli bir sayı olsa da bölgedeki ihtiyaç ve çadıra ulaşamayanlar düşünülünce sayı az görünüyor. Açıklamada ayrıca bölgeye 54 toplu barınma çadırı, 67 genel maksat çadırı, 60 prefabrik ev, 2 bin 200 Mevlana evinin gönderildiği açıklandı.

Uluslararası yardımlar
Uluslararası alanda Van’a yapılan yardım miktarlarını da açıklayan AFAD’ın verileri şu şekilde: “Azerbaycan 140 kişilik arama-kurtarma ekibi, 1.250 çadır, 700 yatak, 40 jeneratör, 5 bin 500 battaniye, 40 adet mutfak malzemesi, Fransa 490 çadır, BM 400 çadır, Rusya 284 çadır, Kazakistan 60 çadır, 300 battaniye, 300 yatak, 60 soba, Ukrayna 4 adet genel maksat çadırı, Mısır 300 çadır, Bulgaristan 200 çadır, 800 battaniye, 133 soba ve İsrail 5 adet prefabrik ev göndermiştir.”

5 binden fazla bina oturulamaz durumda
AFAD tarafından gönderilen 20 kişilik teknik heyet ve çeşitli illerden görevlendirilen 200 teknik personelle birlikte ön hasar tespit çalışmalarına başlandığının belirtildiği açıklamada “Şu ana kadar Van İli Merkez İlçesi, köyleri ve Erciş İlçesi Merkez mahallelerinde 10.621 bina incelenmiş olup 5.739 hasarlı-oturulamaz bina (8.026 hane), 4.882 hasarlı-oturulabilir bina (7.660 hane) tespit edilmiştir” denildi.

1139 artçı deprem oldu
Açıklamada 7.2’lik depremin ardından bölgede büyüklükleri 2 ile 3 arasında değişen 307, 3 ile 4 arasında değişen 621, 4 ile 5 arasında değişen 95 ve 5 ile 6 arasında değişen 6 olmak üzere, toplam bin 139 adet artçı deprem meydana geldiği belirtildi.”

Bölgede çadır ihtiyacı artarak sürüyor
Depremin üzerinden 6 gün geçmesine rağmen bölgeye ulaşan çadır sayısı AFAD’ın açıklamasına göre sadece 34 bin. Kış şartlarının gittikçe arttığı Van’da çadır ihtiyacı her gün artarken Çevre ve Şehircicik Bakanı Erdoğan Bayraktar ise AFAD’dan farklı olarak bölgeye gönderilen çadır sayısının 22 bin olduğunu söyledi. Van’ın çadır ihtiyacı ise hükümet yetkililerinin bile kabul ettiği gibi 120 binden fazla. Yani AFAD’ın ve Bayraktar’ın bu verileri Van’da neredeyse her vatandaşın ‘çadır yok’ tepkisini açık biçimde doğruluyor.

Çadır kuyruğu görüntülerini engellemek istiyorlar
Van’da kilometrelere ulaşan ve utanç kuyruğu adını alan çadır kuyrukları AKP hükümetinin canını sıktı. Konuyla ilgili çözüm ise AKP’li Bakan Erdoğan Bayraktar’dan geldi. Bayraktar yaptığı açıklamada “Bugünden itibaren gerçek ihtiyaç sahiplerine çadır vereceğiz. İsteyene değil, tespitlere göre verilecek. Kimse çadır için gelmesin, biz gideceğiz” dedi. Yani bundan sonra insanlar kilometrelerce kuyruk beklemeyecek ve valilik çadır verecek. Ancak bu açıklama valiliğin hala ulaşmadığı ve hiç gitmediği kent merkezi mahalleleri ve köyler düşünüldüğünde pek de inandırıcı görünmüyor. Üstelik açılanan rakamlara göre artık Kızılay’ın elindeki çadır sayısı da tükenmek üzere yani hükümet çadırları azar azar dağıtarak kuyruk görüntülerinden de kurtulmuş olacak ama binlerce insan soğuk kış şartlarında yaşamaya devam etmek zorunda kalacak.

(soL - Haber Merkezi)