Van Belediyesi iflas ediyor

Van Belediye Başkanı Bekir Kaya belediyenin borç batağında olduğunu söyledi ve bir önceki belediyenin usulsüzlük yapıp yapmadığını araştırmak için bir teftiş komisyonu kuracaklarını açıkladı.

soL (HABER MERKEZİ) Van'ın DTP'li Belediye Başkanı Bekir Kaya, toplam 179 milyon 909 bin TL borçları olduğunu, bu nedenle yüzde 30 hizmet verebildiklerini söyledi. Kaya, bir önceki AKP'li belediye döneminde yolsuzluk ve suistimal yapılıp yapılmadığına dair teftiş kurulu oluşturacaklarını söyledi.

Kaya, kamuoyunun Van Belediyesi'nin borçlarını merak ettiğini ve bundan dolayı basın açıklaması yapmak durumunda kaldığını sözlerine ekledi.

Kaya, Van Belediyesi'nin yaklaşık 130 milyon TL resmi kurumlara borcu olduğunu bunun içinde SSK, vergi ve kredi borçları olduğunu söyledi. Bu nedenle iller bankasının gelirlerinin yüzde 40'ını kestiğini söyleyen Kaya, "Bizim İller Bankası'ndan aldığımız ödenek ise yaklaşık 3 milyon TL'dir. Faiz ve borçlarımız kesildikten sonra maalesef hiç para alamıyoruz. Şu anda 125 aracımız var bunların bir çoğu hurda, bazıları da hacizli. Bundan dolayı imkanlarımızı zorlayarak hizmetin ancak yüzde 30'unu verebiliyoruz. Bu hizmetlerimiz de yol, su gibi hizmetlerdir. Biz günübirlik çözümler üretiyoruz. Bu şartlar altında bu borcumuzu ödememiz çok zor" dedi.

Borçları ödemek amacıyla hibe kredi alabilecekleri projeler hazırlayacaklarını belirten Başkan Kaya, resmi kurumlarla da görüşüp borçlarını bir ödeme takvimine bağlayacaklarını söyledi. Kaya şöyle devam etti: "Belediyede geçmiş dönemde yolsuzluk yapılıp yapılmadığını bilmiyorum. Sayıştay müfettişleri inceleme yapıyor. Biz de geçmiş döneme ait suistimaller veya yolsuzluklarla ilgili bir teftiş kurulu oluşturacağız. Tabiİ ki bu zamanımızı alacak. Öte yandan seçim yatırımı olarak son bir yıl içinde 100'e yakın işçi alınmış. Yaptığımız araştırmalara göre 14 kişi hiç işe gelmeden maaş alıyordu. Bunlardan 12'sinin işine son verdik."