Validebağ Korusu için 80 bin imza

Validebağ Korusu’nun yapılaşmaya açılmasına karşı yürütülen imza kampanyası 80 bin imzaya ulaştı. İmzalar dün yapılan bir basın açıklaması ile muhataplarına iletildi.

Validebağ Korusu’nun yapılaşmaya açılmasına karşı yürütülen imza kampanyası 80 bin imzaya ulaştı. İmzalar dün yapılan bir basın açıklaması ile muhataplarına iletildi.

Validebağ Gönüllüleri tarafından bir süre önce Validebağ Korusu’ndaki yapılaşma tehditlerine karşı başlatılan imza kampanyası koruyu çevreleyen mahallelerden ve İstanbullulardan büyük destek aldı. Aldıkları büyük desteğin kimsenin yapılaşmayı istemediğini net olarak ortaya koyduğunu savunan Validebağ Gönüllüleri, başta İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere tüm ilgili kurumları bir kez daha uyardı.

Halk yapılaşma istemiyor
Açılış konuşmasını yapan Validebağ Gönüllüleri Derneği Başkanı Arif Belgin “İster hoşlansınlar ister hoşlanmasınlar, 80 binden fazla insan burada yapılaşma istemediğini kesin bir dille ortaya koymuş durumdadır. Bunu gözardı etmeleri mümkün değildir. Bu imza kampanyası devam etmektedir ve hedefimiz 100 bini aşmaktır. Burayı halka açıyoruz masallarıyla kimseyi kandıramayacaklar. Burası zaten halka açıktır ve halk Validebağ Korusu’nun yapılaşmaya açılmasına karşı olduğunu ortaya koymuştur” dedi.

Kullanma değil koruma gerekli
Avukat Mustafa Akman tarafından okunan basın açıklamasında şu görüşlere yer verildi:
“Bu alan Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunca 1.derece doğal SİT alanı ilan edilmiştir. Bu nedenle kullanma amaçlı devir ve tahsise konu olamaz. Buna karşılık son 2 yıldır, kuşların ve binlerce canlının yuvası olan yeşil alanlar betonlaştırılıp, otopark, düğün bahçesi, çay bahçesi ve benzeri şekilde rant getirici, kullanma amaçlı olarak faaliyet göstermeye başlamıştır. Belediye buraya el attığında, seyir terası, gözlem kulesi, gölet, amfitiyatro, dinlenme yerleri adı altında iyi niyetli görünen fakat koruma değil kullanma amaçlı girişimlerle buranın tarihi ve doğal SİT dokusunu bozacaktır. Marmara Üniversitesi’nin ise İstanbul’un farklı semtlerinde dağınık durumda bulunan eğitim birimlerini burada bir araya toplayacağı, bir başka deyişle bina yapacağı ifade edilmektedir.

Bunun içindir ki, Validebağ Korusu’nun yapılaşmaya açılmaması, 1. derece doğal sit alanı olarak korunması, İBB’ye ve Marmara Üniversitesi’ne tahsis işlemlerinin durdurulması ve iptali için 80.000’i aşkın semt sakininin ve doğaseverin imzalarını içeren dilekçe ile ilgili kurumlara iletilmiştir.
Kamuoyunu, tarihi ve doğal varlıklarına, kentine ve geleceğine sahip çıkmaya, Validebağ Korusu’nun aktif takipçisi olmaya çağırıyoruz.”

Basın açıklamasının ardından mahalle sakinleri söz alarak görüşlerini dile getirdi. Validebağ Gönüllüleri daha önce de Koru’nun tahsisi işlemlerine karşı iptal davası açmıştı.