Uzungöl’e ağaçlı kamuflaj

Doğu Karadeniz’in en önemli turizm merkezlerinden Uzungöl'de yapılan duvarların önüne, görüntü çirkinliğini gidermek için ağaçlar dikildi.

Doğu Karadeniz’in en beğenilen turizm yerlerinden Uzungöl’de yapılan çevre düzenlemesi çalışmaları kapsamında, görüntü kirliliğinin önüne geçmek amacıyla Uzungöl'ün çevresinde yapılan duvarlarının önüne ağaçlar dikildi.

Uzungöl’de dikilen ağaçların yanında, gölün çevresine yapılan ve tartışmalara yol açan duvarın da sarmaşıklarla kaplanacağı belirtilirken, bilim insanları düzenlemelerin Uzungöl'ün doğallığını bozduğu gerekçesiyle yapılan çalışmalara karşı çıkıyor.

“Kamuoyunda tepkiyi azaltmak için yapılıyor”
Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Uzungöl'ün ''SİT alanı, tabiat parkı, özel çevre koruma alanı ve turizm merkezi'' olarak koruma altında olduğunu söylerken, ''Bu özellikleri kazandıran yegane şey, oranın doğallığı ve görsel kalitesidir. Doğallığı engelleyecek her türlü uygulama, görsel kaliteyi de düşürür'' şeklinde konuştu. Kurdoğlu yaptığı açıklamada sözlerini şöyle sürdürdü: “Yapılan sadece bir kamuflajdır ve hiçbir kamuflaj özü iyileştiremez, ancak bozar. Bu, 'green washing' dediğimiz bir yeşil yıkamadır. Doğa korumacılıkta çevreci olduğunu iddia etmek için kullanılan bir terimdir. Yeşil cila da denilebilir. Kamuoyunda tepkiyi azaltmak için yapılıyor. Bu, başka örneklere de emsal teşkil edeceği için yapılmamalı.''

“Doğanın bütünlüğü bozuluyor”
TEMA Trabzon İl Temsilcisi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Coşkun Erüz ise yapılan çalışmalara ilişkin yaptığı açıklamada, Uzungöl'ün bütünlüğünün bozulduğuna dikkat çekerken, “Ormanıyla otuyla suyuyla suyun içerisindeki böceğiyle karacasıyla yakınına gelen organizmayla bir bütündür orası. Ne yaptılar, bu bütünlüğü mahvettiler. Şimdi de 'rehabilite ediyoruz' diyorlar. Neyi rehabilite ediyoruz? Bacağı koparılan insana takma bacak takarak 'bakın biz bu insanı yürütüyoruz' demek gibi bir şey bu'' dedi.

Erüz yaptığı açıklamada, yapay bir sistemin doğal bir gölde yeri olmadığını söylerken şöyle konuştu: “Yapılanlar açıkçası hikayedir. Bunun ekolojik veya sürdürülebilir bir kalkınmayla uzaktan yakından alakası yoktur. Yaptıkları tek şey, yumurtlayan tavuğun kafasını kesmektir.”
(soL-Haber Merkezi)