Turizm değil balık kazandırıyor

Bodrum-Milas kıyı şeridine kurdukları balık çiftlikleri ile denizleri kirleten, verdikleri kimyasal yemlerle balıkları öldüren Kılıç Holding sahipleri, açtıkları göstermelik otelden memnun olmadıklarını açıkladı.

soL (HABER MERKEZİ) Bodrum-Milas kıyı şeridine kurduğu balık çiftlikleri ile Avrupa'nın en büyük balık yetiştiricisi haline gelen Kılıç Holding, artık turizme yatırım yapmayacağını açıkladı. Turizm ve balıkçılığın aynı anda gelişmesi gerektiğinin belirtildiği açılmada, bu sektörde çalışanların balık çiftliklerinden rahatsız olmadığı iddia edildi.

Kurduğu balık çiftlikleri ile denizde yağmanın en önemli ismi olan Kılıç Holding sahipleri, geçen yıl Bodrum'da göstermelik bir butik otel açmıştı. Denizde yarattıkları kirlenme nedeniyle bölgede yaşayanlar tarafından istenmeyen çifliklerin, açılan davalar nedeniyle başka yerlere taşınması gündeme gelmişti.

'Turizm para kazandırmıyor'
Balık ölümlerinin başladığı ve denizlerin girilemeyecek hale geldiği bölgede turizm konusunda açıklama yapma ihtiyacı duyan Kılıç Holding, bu işlerin para kazandırmadığını açıkladı.

Kılıç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Kılıç tarafından yapılan açıklamada Türk turizminin hak ettiği yerde olmadığını söyledi. Kılıç, geçen yıl Göltürkbükü'nde kurdukları otelden ticari bir beklentisinin olmadığını belirtirken, Türkiye'nin turizmde imaj değiştirmesi gerektiğini söyledi.

"Turizme değil balıkçılığa önem verin"
Orhan Kılıç yaptığı açıklamada, "Türkiye'ye yılda 20 milyon turist geliyor, geliri 16 milyar dolar. Oysa ülkemizde 250 milyar dolarlık turizm yatırımı var. Bu yatırımı da yurt dışına borçlanarak yapmışız. 250 milyar dolar için zaten yurt dışına ödenen faiz de o kadar. Burada kazandığımız bir şey yok. Tesisler kullanıldıkça eskiyor, teknolojisi geriliyor, yenilenmesi gerekiyor. Yarın daha da eskiyecek, yıpranacak, ancak, onaracak paramız olmayacak. Çünkü, Türkiye'ye turizm para kazandırmıyor. Bu demek değil ki turizmi yeriyoruz. Bu ülkenin politikalarının değişmesi gerektiğine inanıyoruz. 25 paunda her şey dahil sistemle bütün Avrupa'yı buraya getirmek bence doğru değil" dedi.

Kılıç, turizm ve balıkçılığın aynı anda Türkiye'de gelişmesi gerektiğini savunarak "gelen turiste ithal balık yedirirsen bu insan bir daha buraya gelmez. Bu nedenle hangi otel sahibine ya da yöneticisine sorarsanız sorun balık çiftliklerinden rahatsız olmadığını söyleyecektir. Buna rağmen turizmle balıkçılık sektörü birbirine düşman kardeş gibi gösterilmeye çalışılıyor" dedi.