Tunceli seçime hazır

Tunceli seçim sonuçlarının en fazla merak edildiği illerden birisi! AKP’nin harcadığı trilyonların sonucunun ne olacağının merak edildiği Tunceli bir sürprize hazırlanıyor.

soL (Tunceli) Yaklaşık 30 bin nüfusa ve 17 bin seçmene sahip olan Tunceli, Başbakan'ın "Tunceli'yi istiyorum" buyruğunun ardından dağıtılan beyaz eşyalarla uzun süredir gündemde. AKP bütün Türkiye'de uyguladığı sadaka politikalarını, Tunceli'de "lüks sadaka" uygulamasıyla güçlendirerek kentte önemli bir seçim yatırımı yapmıştı.

"Vali Tunceli'de AKP'yi bitirdi"
Beyaz eşya dağıtarak Tunceli'de seçim kazanmayı hedefleyen AKP, kentte mizah konusu haline gelmiş durumda. Buradaki vatandaşların geneli "beyaz eşyayı alacağız tabi, o bizim hakkımız, ama biz oyumuzu kime vereceğimizi biliriz" diye konuşuyor.

Kentteki yaygın görüşe göre Vali Mustafa Yaman beyaz eşya dağıtarak AKP'nin oylarının artmasına değil azalmasına yol açtı. Çünkü Tunceli halkı eşya dağıtımıyla AKP'nin kendilerini satın almaya çalıştığını gördü. Tuncelililer "Biz onurumuzu satmayız, bizi sadakayla satın almaya çalışıyorsunuz" diyerek AKP'ye dönük bir tepki üretmiş durumda.

Halk bunları konuşurken, AKP'nin boş durmadığı da kentte dolaşan söylentilerden anlaşılıyor. AKP oylarını beyaz eşyayla artırmayı beceremese de devletin olanaklarını kullanarak bazı oyunlar tezgâhlamaya devam ediyor. Söylentilere göre yakın zamanda 2 bin 400 kadar polis, asker ve başka devlet görevlileri kentte oy kullanmak için görevlendirilmiş. Bunların bir kısmının Tunceli'ye atanmış, bir kısmının da Elazığ, Bingöl gibi yakın illerde yaşamasına rağmen seçmen kütüklerinin Tunceli'ye taşınmış olduğu belirtiliyor.

Halk bir yandan AKP'ye şans vermezken, diğer yandan dışarıdan atanan görevlilerin sonuçları nasıl değiştireceğini merak ediyor. AKP'nin kent merkezinde değil de ilçelerde kazanmayı hedeflediği de konuşulanlar arasında. Bu görüşe göre AKP'nin kazanamayacağı anlaşıldığı için CHP'nin kazanma olasılığı güçlendirilmeye çalışılıyor.

DTP ve başarısız belediyeciliği
Kentte geçtiğimiz dönemin DTP'li belediye başkanı Songül Erol Abdil'e dönük ciddi bir tepkinin oluştuğu da hemen anlaşılıyor. Abdil en fazla "belediyenin kapılarını halka kapatmakla" eleştiriliyor. Hakkında yolsuzluk iddiaları da bulunan Abdil partisi tarafından da başarısız bulunarak bu seçimlerde aday gösterilmemişti. Fakat DTP'nin Abdil yerine Edibe Şahin'i aday olarak göstermesi tepkileri azaltsa da tamamen ortadan kaldırmış değil. DTP'nin adayı ÖDP, EMEP ve bazı dergi çevreleri tarafından da destekleniyor. Ancak bu kurumlarda, bu tercihlerinden dolayı halk tarafından yoğun eleştiriler alıyor.

Abdil'e dönük belediye çalışanları içerisinde de ciddi bir tepki var. Belediye çalışanları Abdil'in kendilerinin haklarını korumadığını ve zaman zaman işten atmakla tehdit ettiğini belirtiyor. Görüşlerini aldığımız belediye çalışanları, seçim sürecinde ikiye bölünmüş durumda, bir kısmı DTP'yi desteklerken, diğer kısmı bağımsız aday Murat Kur etrafında birleşmiş durumda.

DTP, Tunceli'de belediye başkanlığını kazanmayı çok önemsiyor. Bunun için gerçekleştirdiği toplantılara kalabalık olsun diye şehir dışından insan taşıdığı da kentte konuşuluyor. DTP'nin bu tavrı da eleştirilerden payını alıyor. Tunceli halkı DTP'nin dışarıdan insan taşımasının kendilerini aldatmaya dönük bir uygulama olduğunu düşünüyor.

Murat Kur bir adım önde

Tunceli'de AKP, CHP ve DTP'ye dönük oluşan tepki, Bağımsız Başkan Adayı Murat Kur'u gerçek bir alternatif haline getirmiş durumda. DTP ile seçim öncesinde yapılan ortak aday belirleme görüşmelerinde, DTP'nin dayatmacı ve benmerkezci tutumunun karşısında tavır alan Kur bağımsız aday olarak seçimlere katılıyor.

Dersim Demokratik Halk Dayanışması, Demokratik Haklar Federasyonu, Türkiye Komünist Partisi ve Tunceli Dernekler Federasyon'unun ortak adayı olarak belirlenen Kur, yıllardır Tunceli'de yaşamış ve çalışmış olan 29 yaşında bir eğitimci.

Geçtiğimiz bir buçuk aylık zamanda TKP üyelerinin de katılımıyla, Tunceli'nin bütün mahallelerinde, merkez köylerinde çalışma yürüten güç birliği, halk tarafından çok yoğun bir destek görüyor. Tunceli halkının seçimlerdeki eğiliminin Murat Kur'dan yana olduğu görülüyor.

Başkan Adayı olarak Murat Kur'u destekleyen DDHD, DHF, TKP, TUDEF, İl Genel Meclisi ve Belediye Meclis üyeliklerinde ise TKP listelerinden katılan adayları destekliyor.

Sosyalist adaylar Tunceli'nin en büyük mitingini yaptı
Murat Kur'a ve TKP adaylarına verilen desteğin büyüklüğü dün Kışla Meydanı'nda yapılan coşkulu mitingle tescillendi. Beş bin kişinin katıldığı miting büyük bir coşkuyla gerçekleşirken Tunceli de bir ilki de gerçekleştirmiş oldu. Yaklaşık 30 bin insanın yaşadığı kentte gerçekleşen 5 bin kişilik miting 12 Eylül'den bugüne kadar yapılan en kitlesel eylem olarak değerlendiriliyor.

Mitingde DHF, TKP temsilcileri ve bazı aydınlar tarafından yapılan konuşmalarda seçimlerde Murat Kur'un ve TKP adaylarının desteklenmesi çağrısı yapıldı. Murat Kur ise konuşmasında, belediye başkanı seçildiği durumda Tunceli'de ikinci bir Fatsa yaratılacağını, halkın yönetime katılacağını ve sosyalist hareketin önünün açılacağını belirtti.

Kur, seçim sürecinde dost olarak gördükleri DTP tarafından psikolojik baskı ve karalama kampanyalarıyla karşı karşıya kaldıklarını, fakat bu kampanyaların alanda toplanan binlerce insan tarafından boşa çıkarıldığını belirtti.

TKP, Tunceli ve kriz
Tunceli halkı ekonomik krizden en az etkilenen kentin Tunceli olduğunu düşünüyor. Evlerinde ziyaret ettiğimiz Tuncelililer "İstanbul'da kriz varmış, insanlar işten atılıyor, fabrikalar kapanıyormuş" şeklinde şaka yollu sorular soruyor. Halk, kendilerinin zaten yıllardır işsiz ve yoksul olduğunu belirterek, "biz krizlere karşı bağışıklık sahibiyiz" diyor.

Tunceli halkının kriz değerlendirmesi, sosyalist aday Murat Kur'a ve TKP'ye verilen desteğin de nedenini açıklıyor. Devrimci adaylar Tunceli halkının umudu olarak 29 Mart'ta bir sürpriz hazırlıyor.