Tüm Türkiye faşizme karşı ayakta!

İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren devam eden saldırılar Türkiye'nin dört bir yanında protesto ediliyor.

Güncelleme 00:53

Gaziantep Balıklı Parkı'nda saat 19:00'da Gezi Parkı için bir araya gelen KESK ve Gaziantep Barosu, Gaziantep halkıyla birlikte Demokrasi Meydanı'na yürüdü. KESK ve Gaziantep Barosu, Erdoğan'ın son zamanlarda halka karşı takındığı tehditkar tutuma karşı halkların birleşmesi yönünde çağrı yaptı. Çarşamba günü saat 19:00'da Yeşilsu Parkı'nda toplanma kararı alındı.


Güncelleme 00:32

Aydın Barosu avukatları, Çağlayan Adliyesi'nde hukuksuzca gözaltına alınan meslektaşları için sokağa çıktı.

Akşam saatlerinde kent merkezinde toplanan avukatlar halkın yoğun ilgisiyle yürüyüşlerini gerçekleştirdi. Yürüyüşün ardından basın açıklaması yapıldı. Yürüyüş sırasında sık sık "Bağımsız adalet özgür Türkiye", "Faşizme Karşı Omuz Omuza" ve "Hükümet istifa" sloganları atıldı.


Güncelleme 23:50

Ordu'da yüzlerce kişi Taksim Direnişi'ne destek için yürüdü. Kitle sık sık "Kahrolsun AKP diktatörlüğü", "Hükümet istifa", "Bu halk sana boyun eğmez", "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları attı.


Güncelleme 23:34

İzmir'de onbinlerce kişi Gündoğdu Meydanı'nda.


Güncelleme 23:21

İskenderun'da yürüyenlerin sayısı binlere ulaştı. Halk, "Halkına zulmeden diktatör Tayyip" sloganı atıyor.


Güncelleme 23:15

Denizli'de binler Taksim direnişine destek için yürüyüşe geçti.


Güncelleme 23:13

Taksim'de yaşanan saldırılar Mersin'de de tepkiyle karşılandı. Mersin Emek ve Demokrasi Platformu saat 18:00'de Taş Bina önünde bir açıklama yaptı. İlk günden beri direniş alanı haline gelen Barış Meydanı'nda saat 19:00'da buluşmaya başlayan Mersinliler yaptıkları kısa açıklama ile AKP diktatörlüğüne boyun eğmeyeceklerini ifade etti. Saat 21:00'de ise saldırıları protesto etmek amacıyla bir yürüyüş gerçekleştirildi.


Güncelleme 23:10

Adana Atatürk Parkı'nda toplanan kitle saat 19:00'da basın açıklaması yaptı. Arkasından Çağdaş Hukukçular Derneği Çağlayan'da avukatlara yapılan saldırıyı kınadı. Kitle ardından 5 Ocak Meydanı'na yürüdü.

Polis, yürüyüş sırasında Sular Mevkii'nde kitleye müdahale etti.


Eskişehir'de Espark direniş alanında toplanan yaklaşık 3000 kişi Taksim'de yapılan müdahaleyi ve avukat tutuklamalarını protesto etmek için şehir merkezine yürüdü.

Eskişehir Barosu üyeleri avukatların da katıldığı yürüyüşte bir basın açıklaması yapılarak Taksim Dayanışması'nın talepleri yinelendi. Yapılan müdahaleler ve gözaltılar kınandı.

Baro üyesi avukatlar yaptıkları açıklamada gözaltıların hukuksuz olduğunu vurguladı.


Diyarbakır'da KESK, DİSK ve Dev Sağlık-İş'in yapmış olduğu çağrıyla AZC Plaza önünde Taksim'deki polis saldırılarını protesto etmek için basın açıklaması ve oturma eylemi yapıldı.

Eylem boyunca "Boyun eğme Taksim'e sahip çık", "Faşizme karşı omuz omuza", "Her yer Taksim her yer direniş" sloganları atıldı.

Basın Açıklaması HDK Diyarbakır Sözcüsü Mehmet Aslanoğlu tarafından okundu. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"AKP'nin 10 yıllık politikalarına karşı toplumun her kesimi günlerdir ayakta. Hükümetin buna yanıtı gaz bombaları, kurşunlar oldu. Nitekim Ethem Sarısülük adlı yurttaşımız kitlenin arasına giren çevik kuvvet polisi tarafından kameraların önünde tabancayla kurşunlanarak katledildi. Yine protesto eylemlerinde İstanbul'da Mehmet Ayvalıtaş bir arabanın çarpması sonucunda, Hatay'da Abdullah Cömert polisin attığı gaz bombası nedeniyle hayatını kaybetti. Adana'da göstericileri kovalayan bir polis, inşaatı devam eden köprüden düşerek hayatını kaybetti. Saldırılarda 6 kişi gözünü kaybetmiş, ülke düzeyinde 4335 kişi yaralanmıştır."

Kitle, oturma eyleminin ardından sloganlarla alandan ayrıldı.


Denizli halkı Taksim'deki müdahaleye tepki göstermek için Çınar Meydanı'nda toplandı.

Denizli Barosu avukatları Çağlayan Adliyesi'nde gözaltına alınan avukatlar için bir basın açıklaması yaptı. Açıklama sırasında "Bağımsız adalet özgür Türkiye", "Savunma burada halkın yanında", "Hükümet istifa" sloganları atıldı.

Halk Çınar Meydanı'nda toplanmaya devam ediyor.


Bursa'da 5 bin kişi Heykel Meydanı'nı trafiğe kapattı. Kitle Fomara Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti.

Bursa'da saat 20:00'de Heykel'de başlayan eylem yaklaşık 3 bin kişinin bir araya gelmesiyle 21:30'a kadar Atatürk Caddesini trafiği kapatarak devam etti. Sayının artmasıyla beraber saat 22:00 civarında Fomara'ya doğru yürüyüşe geçen kitle, Fomara Meydanı'nı da trafiğe kapattı. Eylem binlerce kişinin sloganlarıyla son buldu.


İskenderun Karaağaç'ta Direniş Komitesi'nin öncülüğünde düzenlenen Taksim'le Dayanışma eylemi katılımcıların sayısı artarak devam ediyor. Kitle yürüyüşe geçti. Yüzlerce kişi yürürken yoldan geçen araçlar kornalarla eyleme destek oluyor. "Abdullah Cömert onurumuzdur" sloganı atılıyor.


Halk eylemlerinin adreslerinden biri olan Çanakkale'de yine Hükümete ve Başbakan Tayyip Erdoğan'a büyük tepki vardı. Çanakkale halkı, Taksim'de saldırıya uğrayan yurttaşlarla dayanışma duygularını ifade etti.

İskele Meydanı'nda Çanakkale Taksim Dayanışması adına hazırlanan talepler metnini okuyan Telat Koç, Taksim'e yönelik polis çıkarmasının iktidarın niyetinin ve halka karşı tutumunun en açık göstergesi olduğunu ifade etti. Koç, somut adım atılıncaya kadar parka ve meydanlara sahip çıkılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Açıklamadan sonra kent içinde yapılan yürüyüş boyunca "Hükümet istifa", "Her yer Taksim, her yer direniş", "Bu halk sana boyun eğmez" sloganları atıldı. Yürüyüşe "Sosyalist Çarşı, faşizme karşı" sloganlarıyla katılan Çarşı taraftar grubu ve "Zafere giden yol 'köprü'den değil direnişten geçer!" pankartıyla yürüyüşe destek veren Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) ilgiyle karşılandı.

Eylemlerin ülke genelindeki direnişle birlikte Çanakkale'de de süreceği belirtildi.

(soL-Haber Merkezi)