'Topbaş mahkeme kararlarını unutmuş'

Kadir Topbaş’ın duyurduğu Taksim Meydan düzenlemesine uzmanlardan tepki var. Koruma Kurulu izni gerektiğini belirten uzmanlar, Topçu Kışlası ve Gezi Park’yla ilgili planlar iptal edilmişken, projenin uygulanamayacağını belirtti.

(soL-İstanbul) İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı (İBB) Kadir Topbaş’ın duyurduğu Taksim Meydan düzenlemesine uzmanlardan tepki var. Koruma Kurulu izni gerektiğini belirten uzmanlar, Topçu Kışlası ve Gezi Parkı ile ilgili planlar iptal edilmişken, projenin bu planlar olmadan uygulanamayacağını belirtti. Mart ayında ihalesi yapılacak proje bahanesiyle bu yıl da Taksim’in 1 Mayıs eylemlerine kapatılabileceği konuşuluyor.

Mart ayında meydan düzenlemesi için ihaleye çıkacaklarını belirten Topbaş’ın projesinde AKM önünde ve Taksim Yayalaştırma Projesi’nin bulunduğu noktada küçük parklar bulunuyor. Projenin nasıl uygulanacağı ise halen bilinmiyor çünkü hem Gezi Parkı’na yapılması planlanan Topçu Kışlası’yla ilgili hem de Taksim Yayaşlaştırma Projesi’yle ilgili daha önce verilen mahkeme kararları bulunuyor. Konuyu TMMOB Peyzaj Mimarlar Odası İstanbul Şubesi’nden Başak Özder’e sorduk.

Özder soL’a yaptığı açıklamada, sözkonusu proje ihalesine Beyoğlu ile ilgili yetkili Koruma Kurulu kararı olmadan çıkılamayacağını belirterek, bu karar olmadan aynı hukuksuz sürecin bu ihale için de geçerli olacağını kaydetti. Alanın tarihi ve kent dokusunun korunmasının önemli olduğunu ancak bu projenin buna hizmet etmediğini söyleyen Özder, projenin ideolojik bir amaçla yapıldığına dikkat çekti.

Yayalaştırma ve Topçu Kışlası projeleriyle ile ilgili yargının verdiği kararları da hatırlatan Özder, sözkonusu projenin yeni Beyoğlu planları yapılmadan uygulanamayacağını dile getirdi. Projenin bu şekliyle hayata geçirilmesinin 1 Mayıs gibi toplumsal eylemleri de etkileyeceğini söyleyen Özder, söz konusu çalışmaların 1 Mayıs’ı engellemeye yönelik gerekçe olarak gösterilebileceğini ifade etti.