Terme'de salgın var, yetkililerdense ses yok

Samsun Terme'deki salgında dün 1500, bugün 3150 hasta... Yetkililerden tavsiye var "suyu kaynatarak için"

Samsun'a bağlı Terme ilçesinde ishal, mide bulantısı ve yüksek ateş şikayetiyle sağlık kuruluşlarına başvuranların sayısı 3 bin 150'yi buldu. Terme’de 24 Eylül'de başlayan, 26 Eylül'de 1500 kişiyi hastanelik eden salgın nedeniyle hastane ve aile hekimlerine başvuranların sayısı dünden bu yana iki katına ulaştı. İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu ise “Vatandaşlar suyu kaynatarak içsinler” tavsiyesinde bulundu!

Hasta sayısı ikiye katlandı
Samsun’un Terme ilçesinde 24-26 Eylül tarihleri arasında çoğunluğu çocuk olan yaklaşık bin 300 kişi kusma, ishal ve yüksek ateş şikayetlerinden dolayı Terme Devlet Hastanesi ile aile hakimliklerine başvurdu. Hastane yetkilileri kusma, ishal ve yüksek ateşten dolayı hastaneye sadece dün 670 kişinin başvurduğunu belirtirken, bunlardan 4 kişiyi Samsun Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’ne sevk ettiklerini, hastanedeki tüm yatakların dolduğunu söylediler. Bugünse sayı ikiye katlanarak 3 bin 150'ye ulaşmış durumda

Konuyla ilgili açıklama yapan Sağlık İl Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, salı günü ilçe merkezinde bakiye klorun yeterli olmadığının tespit edildiğini belirterek, “Terme Belediyesi ile irtibata geçilmiş ve yapılması gerekenler sözlü ve yazılı olarak bildirilmiştir. 25 Eylül Salı akşamı saat 18.00 itibariyle alınan su numunelerinde bakiye klorun yeterli olduğu görülmüştür. 25 Eylül 2012 tarihi itibariyle Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden oluşturulan bir ekiple kaynağa etkene ve bulaşmaya yönelik çalışmalar başlatılmıştır. İçme suyunun şu an itibariyle klor miktarı yüksek olabilir. Bu da mide bulantısına yol açabilir. Vatandaşlar suyu kaynatarak içsin" dedi.

Hasta olanların yüzde 80'i 18 yaş altı
Salgının ilk gününden itibaren sağlık kuruluşlarına başvuran 34 kişi yatarak tedavi görürken, 700’ü aile sağlığı merkezleri olmak üzere toplam 3 bin 150 kişinin salgından etkilenerek sağlık kuruluşlarına başvurduğu öğrenildi. Salgından etkilenenlerin yüzde 80'inin 18 yaş altı olması dikkat çekerken İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu yaptığı açıklamada, "Klinik durumu ağır olan hastamız yok. Bu sevindirici. Onun ötesinde bakanlığımızın gönderdiği ekip, bizim ekiplerle su kaynağı üzerinde çalışıyorlar. Numuneleri Ankara ve Halk Sağlığı Laboratuvarımıza gönderdik. Sonuçları yarın veya ertesi gün belli olacak. Sağlık Bakanlığı sonuçları kamuoyu ile paylaşacak" dedi.

(soL -Samsun)