Tarihi Çamaltı Tuzlası satılacak

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, MÖ 300'den bu yana tuz çıkarılan ve SİT alanı olan İzmir'deki Çamaltı Tuzlası'nı satıyor. AKP hükümeti ülkenin en değerli tuz kaynaklarından birini yağmaya açıyor.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından ihaleye çıkarılan Gediz Deltası'nın içinde yer alan Çamaltı Tuzlası için son teklif verme süresi 4 Aralık 2009 olarak belirlenirken, SİT alanı olan bölgede yaklaşık 2300 yıldır tuz üretimi yapıldığı belirtiliyor.

ÖİB tarafından satışa çıkarılan Çamaltı Tuzlası'nda her yıl ortalama 550 bin ton tuz üretilirken, bunun 200 bin tonluk kısmı PVC üretiminde kullanmak üzere Petkim tarafından satın alınıyor. Tuzun 90 bin tonluk kısmı sofralık tuz olarak işlenmek üzere tuzlanın yakınlarındaki tuz fabrikalarına gönderilirken, gıda ve deri sektörleri de özellikle Çamaltı tuzunu tercih ediyor.

Akbabalar bekliyor
ÖİB tarafından ihaleye çıkarılan Çamaltı Tuzlası için son teklif verme süresi 4 Aralık olarak belirlenirken, kurum yayınladığı ihale ilanında satış ile ilgili şu bilgileri verdi: “Tütün, Tütün Mamulleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri (TTA)’ne ait Çamaltı Tuzlası için 16.12.2031 tarihine kadar tesis edilen maden ruhsatı ve buluculuk hakları ile ayrıntıları İhale Şartnamesinde belirtilen tuz üretim işi ile ilgili varlıklar,bir bütün halinde ‘İşletme Hakkının Verilmesi’ ve ‘satış’ yöntemi ile özelleştirilmek üzere T.C. Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (İdare) tarafından 4046 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde ayrı ayrı ihale edilecektir.” Kapalı zarf teklif ve pazarlık usülü görüşmeyle yapılacak ihalede, Çamaltı Tuzlası için 100 bin lira geçici teminat bedeli belirlenirken, Petkim’in de ihaleye teklif vermesi bekleniyor.

Bölge SİT alanı
Çamaltı Tuzlası’nın satışına tepki gösteren Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sıkı, "Sahip olduğu zengin kuş varlığı nedeniyle Çamaltı Tuzlası, İzmir Kuşcenneti gibi birinci derece sit alanı ve yaban hayatı koruma sahasıdır. Bu koruma statüsü devam ettiği sürece bölgenin bir başka kuruma kiralanması veya satılması mümkün değildir."

Çamaltı Tuzlası’nda ilk olarak endüstriyel üretimin 1863 yılında İtalyanlar tarafından başlatıldığı kaydedilirken, üretim 1933 yılından bu yana Tekel tarafından sürdürülüyor. Her yıl eylül ayında başlayan tuz toplama sezonunda, 7 bin 300 hektarlık genişlikteki alanda 1300 işçi yaklaşık 80 günde ülke üretiminin dörtte biri kadar tuz topluyor.

(soL-Haber Merkezi)