"Suya yapılan zamlar piyasacılık açılımı"

Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformu yaptığı basın açıklamasıyla suya yapılan zamları ve Mart 2009&#039da İstanbul&#039da yapılacak olan Dünya Su Forumu&#039yla Türkiye&#039de suyun piyasalaştırılmasını protesto etti.

soL (HABER MERKEZİ) Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformu basın a&ccedilıklamalarıyla suyun piyasalaştırılmasını ve İstanbul'da suya yapılan zamları protesto ederek yoksullaşmaya ve suyun ticarileştirilmemesine karşı durmaya devam ediyor.

Platform tarafından yapılan a&ccedilıklamada, İstanbul B&uumly&uumlkşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın İSKİ'nin su zammı &oumlnerisini Belediye Meclisi olarak kabul etmediklerini a&ccedilıklayıp zam yetkisini İSKİ Genel M&uumld&uumlrl&uumlğ&uuml'ne bırakmasıyla, İSKİ'nin istediği zamanda ve sessizce suya zam yapabilmesini sağlayan s&uumlrece dikkat &ccedilekildi. Su faturalarındaki hızlı artışın devam ettiğinin belirtildiği a&ccedilıklamada, İstanbul B&uumly&uumlkşehir Belediye Meclisi'nin 2340 No'lu kararıyla 01.11.2007 tarihinde y&uumlr&uumlrl&uumlğe giren İSKİ'nin yeni su tarifelerine evlerdeki su t&uumlketimine y&uumlzde 17'den başlayıp, y&uumlzde 134' e varan zamların İstanbul halkının T&uumlrkiye ortalamasının ve Uluslararası kabul edilen değerlerin altında su t&uumlketimine zorlamakta olunduğu vurgulandı.

Adalet hi&ccedile sayılıyor
A&ccedilıklamada, sağlıklı bir yaşam i&ccedilin gerekli g&uumlnl&uumlk su t&uumlketim miktarının, D&uumlnya Sağlık &Oumlrg&uumlt&uuml verilerine g&oumlre kişi başına 100-300 lt kabul edildiği halde, yeni tarifede en ucuz fiyattan su kullanabilmek i&ccedilin d&oumlrt kişilik bir ailede kişi başına 83 lt/g&uumln, 6 kişilik bir ailede kişi başına 55 lt/g&uumln su t&uumlketimini aşmaması gerektiğine dikkat &ccedilekildi.

Sular İdaresi'nin su t&uumlketimini azaltmak gibi bir amacının olmadığı, b&uumly&uumlk su t&uumlketicileriyle halkın aynı tarifeden hizmet g&oumlrd&uumlğ&uuml hatırlatılırken yapılan bir zammın, normal bir aile ile binlerce ton su kullanan b&uumly&uumlk ticari işletmeleri aynı tarifeden &uumlcretlendirerek orantılı adalet duygusu ve hakkaniyet kurallarının da hi&ccedile sayıldığı ifade edildi.

&quotD&uumlnya Su Forumunun tek derdi yağma&quot
A&ccedilıklamada su ve suya erişim hakkı ile gerekli miktarda su kullanmanın en temel insan hakkı olduğu da vurgulandı. İstanbul'da 2009 Mart'ta d&uumlzenlenecek D&uumlnya Su Forumu kapsamında T&uumlrkiye'ye gelecek uluslararası su tekelleri i&ccedilin cazip bir alan yaratmanın hedeflendiğine dikkat &ccedilekilirken su-atık su hizmetlerinin &oumlzelleştirilmesi s&uumlre&ccedillerinin y&uumlr&uumlt&uumlc&uumls&uuml olan AKP'nin, suyu k&acircr kapısı olarak g&oumlrmekte olduğu vurgulandı.

T&uumlrkiye'de bir ka&ccedil ilin su dağıtım şebekelerinin &oumlzelleştirilmiş olduğu hatırlatılırken Edirne'de olduğu gibi su paylaşım kavgalarının artık gizlenemez hale geldiği ifade edildi.

Platformun, suya ulaşamayanların &quotsizi suya kavuşturacağız&quot benzeri s&oumlylemlerle aldatılmalarına izin vermeyeceğine dikkat &ccedilekilirken D&uumlnya Su Forumu'nun tek derdinin suyun bir piyasa malı haline getirilmesi olduğu ger&ccedileğini halklarla paylaşacaklarına dikkat &ccedilekildi.