Sorumlu sizsiniz!

Fındıklı Aksu Köyü Muhtarı Zekeriya Beyaz ve Üçköprü Muhtarı Yaşar Yanar, Kurugöl’deki çöp depolama alanına karşı yaptıkları itirazların dikkate alınmadığını söyleyerek, ileride yaşanacak olumsuzluklarda sorumluluk kabul etmediklerini belirttiler.

soL (BOLU) Fındıklı Aksu Köyü Muhtarı Zekeriya Beyaz ve Üçköprü Muhtarı Yaşar Yanar, Kurugöl'deki çöp depolama alanına karşı yaptıkları itirazlara rağmen çöp dökmek için tesis kurulması halinde muhtarlığı bırakmaya hazır olduklarını açıkladı.

Beyaz ve Yanar yaptıkları ortak açıklamada, Kurugöl Etlik bölgesinde yapılacak olan çöp tesisiyle ilgili alınan komisyon kararında yanlışların olduğu belirtti. Komisyon çalışmaları sırasında, dere varken çöp tesisinin yapılamayacağının belirtilmesine rağmen yine de olur verildiğinin söylendiği açıklamada, "Komisyondaki görevliler burada dere varken çöp tesisi kesinlikle yapılamaz, mümkün değil dediler. Deredeki suyun Aksu'ya, oradan da Hasanlar Barajı'na karıştığını söyleyen Çevre Orman ve DSİ görevlileri buna rağmen olur verdiler." dendi.

ÇED raporunun bölgeye uygun olmadığını ve kabul etmediklerini defalara bildirdiklerini belirten muhtarlar, "Çöp tesisinin yapılacağı yerin yerleşik alana çok yakın olduğunu, akarsuların ve su kaptajlarının olduğunu, bu suların içinde alabalıkların bulunduğunu ve hafta sonları civar köylerden gelen vatandaşların piknik ve serinlemek amacıyla burayı kullanıldığını belirttik. Bu nedenle ÇED raporunu kabul etmedik" dediler.

Değerli ağaçların verimsiz gibi gösterilerek kesildiğinin belirtildiği açıklamada, "Kurugöl bizlerin ve Düzce'nin piknik ve mesira alanıdır. Abant ayarında bir göl görüntüsü var. Gölün hemen üstünde bir göl de mevcuttur. Ufak bir çalışma yapılırsa orası da ikinci bir göl olabilir dedik. Etlik'de devlet tarafından 1974 ve 1978 yılları arasında köylülere iş vaadiyle Kurugöl bölgesinde tam 10 bin hektar baltalık ormanı kestirip amerikan çamı dikilmiştir. Bu bölge fidanlık olarak kalmış ve son 10 yılında orman işletmesindedir. 30 yılda yetişen ormanların kalınlıkları da 0'dan 45 kutura kadar büyümüştür. Kayın, meşe, çam, kestane, meyve cinsinden ağaçlar vardı. Komisyon burayı verimsiz buldu ve 5 ile 15 kutur kalınlık ağaçlar mevcuttur diyerek olur verdi" denildi.

Kurugöl'den önce seçilen yerle ilgili alınan kararın iptal ettirildiğinin belirtildiği açıklamada, "Oysa bizler uslubumuzu bozmadan, sahtekarlık yapmadan medeni ve yasal çerçevede tüm komisyonrlara zah ettik dinlemediler" denildi.

Tüm bu yaşananlara rağmen rağmen eleştirildiklerini anlatan Yanar ve Beyaz "Bundan sonra yaşanacak ve işleyecek olumsuzluklarda sorumluluğu kabul etmiyoruz. Tüm bunlara rağmen yine de çöp dökmek için tesis yaparlarsa bizler muhtarlığı bırakmaya hazırız" dediler.