Sırayla ölüyorlar

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesine bağlı Cennetpınar Köyü’nde yaşanan ölümlerin şebeke suyundaki asbestten kaynaklandığı iddia ediliyor. İzmir’de ise alınan içme suyu örneklerine Valilik onay vermedi.

soL (HABER MERKEZİ) Cennetpınar Köyü Muhtarı Ali Dölek, 1974 yılında köye getirilen içme suyu şebekesinin asbestli borulardan geçtiğini belirterek, bu boruların kanserojen ve kimyasal atıklar taşıdığını söyledi.

Dölek, "Yapılan laboratuar tetkiklerinde içme suyunun sağlığa zararlı olduğu anlaşıldı. 1975'den 2008'e kadar köy halkından birçok kişi kanser hastalığından öldü. Son yıllarda Mehmet Emsen, Salman Çomak, Kıro Özdemir, Salman Dölek, Ali Dölek, İsmail Contay, İmam Yornak, Bektaş Yornak ve en son Mamo Göksungur'u da kanserden kaybettik.

Son 10 yılda kanserden ölenlerin sayısında büyük bir artış olması köy halkını da tedirgin ediyor. Yetkililerden bu konuda yardım bekliyoruz." dedi.

Asbestli borular kanser yapıyor
Asbestli hurdaların geri dönüşümü ile üretilen metal malzemeler, üretimi sırasında işçilere zarar verdiği gibi nihai kullanıcıların sağlığı açısından da önemli derecede tehlike oluşturmaktadır. Asbest maddesi, solunum ya da içme suyu yoluyla vücuda girdiğinde başta akciğer, gırtlak ve sindirim sistemi kanseri olmak üzere akciğer zarları arasında sıvı toplanması, kireçlenme, akciğer zarı kalınlaşması ve akciğer dokusunda bağ dokusu oluşumu gibi hastalıklara neden olmaktadır. Türkiye'de yılda en az beş yüz kişi asbestin neden olduğu kanser vakalarından hayatını kaybetmektedir.

İzmir suyu testi geçemedi
İzmir'de ise içme suyu skandalı devam ediyor. Ankara'daki Melih Gökçek menşeli içme suyu rezaletinin hemen akabinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğulu'nun, "vatandaşa bu suyu için diyemem" sözleri kamuoyunda geniş yankı bulmuş, tepkilere yol açmıştı. İzmir'de içme suyunda arsenik miktarının yüksek olduğu iddiaları nedeniyle İzmir Valiliği kentte daha önceden tespit edilen yirmi noktadan içme suyu numuneleri alınmıştı. Test edilen numune sonuçları dün Valilik tarafından açıklandı.

İzmir Valiliğinin açıkladığı tabloya göre, numune alınan yirmi noktadan altısında arsenik oranı, sınır değer olarak belirlenen 10 mikrogramın üzerinde çıktı.