Sinop'ta polis baskılarına tepki

AKP'nin yarattığı polis baskısı, Sinop'ta yapılan bir basın açıklamasıyla protesto edildi. KESK, DİSK, TÜRK-İŞ, SÇP, ÇYDD, EMEP, ÖDP, TKP, SP VE GENÇLİK MUHALEFETİ'nden oluşan Sinop Demokrasi Platformu, Uğur Mumcu Meydanı'nda yaptığı basın açıklamasında "Polis ve AKP önce kendi adaletsizliklerine son vermelidir. Sistemi sorgulayan, okuyan, araştıran, bilimsel düşünceye inanan gençliği baskı altına almaya çalışmayı bırakıp toplumdaki uyuşturucu çetelerine, mafyalaşmaya, gerici faaliyetlere engel olmaya çalışmalıdır" dedi.

Dört gence 8-9 sivil polis
Açıklamada "Sivil polislerin rutin diye nitelendirdiği fakat her nedense sadece devrimci gençlere uyguladıkları kimlik kontrolleri yani açık bir diller fişleme faaliyetleri devamlılığını sürdürmekte, abartılı polis ekibi sayılarıyla yapılan bu kontroller sırasında devrimci gençler toplum gözünde terörist olarak afişe edilmeye çalışılmaktadır. Sinop’ta başımıza gelen dört gence sekiz-dokuz sivil polisin kimlik kontrolü yapıyoruz diye korkutmaya çalışmaları da buna açık bir örnektir" denildi.

Sinop'ta polisin faaliyetlerine dair açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Hatta polis idare işbirliğiyle ailelere çocuklarının tamamen yasal olan bu derneklere gitmemeleri, buraların aslında terör merkezi olduğu yalanı söylenmektedir. Polis okul idarelerine giderek okul yönetimi tarafından öğrenciye baskı kurdurmaya çalışmakta, daha da ileriye giderek tam da sınav dönemlerinde ailelere 'çocuklarının gittiği yerler terör örgütüyle bağlantılı' gibi asılsız iddialarla gençlerin psikolojilerini olumsuz etkileyerek sınav performanslarının düşmesine neden olmakta, aileleri de korkutma politikalarıyla panik havasına sokmaktadır. Bu yolla eğitim haklarını gasp ettikleri öğrencilerin apolitikleştirmelerini sağlamaya çalışmaktadır.

"Bu gençlik derneklerinin önleri polis barınağı haline getirilmiş, sivil ekipler sürekli gelip gidenleri takip ederek toplumun düşünen, muhalif, sistem yanlısı olmamış gençlerinin susturulması için çaba sarfetmektedir. Hatta derneklerimiz abartılarak polis dışında istihbarat tarafından tehdit ve dayatmalara da maruz kalmaktadır."

Açıklamada "gitar derslerinin, tiyatro atölyelerinin, kitap okumanın, yozlaşmaya karşı olmanın, Sinop için söyleyecek olursak termik, nükleer ve HESlere yani doğa katline karşı çıkmanın, doğanın AKP tarafından kapitalistlere hibesine muhalif ses olmanın neresi ve ne yönüyle terör" olduğu sorusu soruldu.