Şiddetli yağış, verilen sözleri hatırlattı

Muğla’nın Fethiye ilçesinde geçtiğimiz günlerde etkili olan, bazı evlerin sular altında kalmasına ve derelerin taşmasına neden olan sağanak yağış, ardında bıraktığı izlerle Fethiye’nin alt yapı sorununu gündeme getirdi.

Islahı yıllardır gündemde olan, ancak bir türlü gereken ilginin gösterilmediği dereler yine yapacağını yaptı ve sağanak yağışla birlikte onlarca çöpü denize akıttı. Derelerin taşması ile birlikte, dere yataklarında bulunan her türlü çöp ve atık, yağmur sularıyla birlikte Fethiye körfezine girince, deniz üzerinde gözle görünür bir kirlilik meydana geldi.

Fethiye Belediyesi temizlik ekipleri sahile gelen çöpleri toplarken, asıl kirliliğin meydana geldiği deniz içi ve dibinde ne gibi bir çalışma yapılacağı merakla bekleniyor.

Daha önce öngörülen projelerle, Fethiye Körfezi'nin temizliği ve körfeze akan derelerin ıslahı konusunda yapılacak çalışmalar için 30-40 milyon lira arasında bir bütçe gerektiği tespit edilmişti. Bu konuda çeşitli girişimleri üst kurumlara yapan Fethiye Belediyesi, kendi bütçesini aşan bu çalışma için, ilgili bakanlıklara girişimlerde bulunmuş ancak bir sonuç alamamıştı. Hatta geçtiğimiz yerel seçim ilçeyi ziyaret eden Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, körfezde incelemelerde bulunarak, bu kadar güzel bir körfezi bu durumda görmekten çok büyük üzüntü duyduğunu, kendilerinin temizlenemez denilen Haliç'i bile temizlediklerini belirtip "Ankara'ya döner dönmez hemen talimat veriyorum, seçimlerden sonra hemen bu işi bitireceğiz" demişti.

Aradan geçen bu kadar zamandan sonra yine verilen sözler unutulurken, Fethiye körfezi hâlâ dolmaya, kirlenmeye devam ediyor. Derelerin ıslahı konusunda Fethiye Belediyesi kendi sorumluluk alanlarındaki görevini yerine getirmeye çalışırken, denizi dolduran rüsubatların, derelerin Fethiye'deki bölümlerinden değil, Kemer'den, Eşen'den Nif'e kadar olan bölgelerden taşındığının tespit edildiğini kaydetmişti. Bu konuda daha önce bir görüş açıklayan Devlet Su İşleri Baş Mühendisi Hüseyin Yıldız, körfez kirliliğin önüne geçilmesi ve mevcut pisliğin temizlenmesiyle ilgili olarak "Bizim boyumuzu aşıyor. Bu konuyla ilgili tek umudumuz, buraya geldiğinde de olumlu açıklamalar yapan Çevre ve Orman Bakanımız Veysel Eroğlu" demiş, çalışmaların derhal kirliliğin geldiği üst havzalardan başlaması gerektiğini belirtmişti.

Beril Çuhadaroğlu